Morské ryby poskytujú organizmu vysoké množstvo vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Rybie mäso je nielen chutné, ale je aj cenné. Je zdrojom vitamínu A, B12 a D, obsahuje jód, železo a aminokyseliny, ktoré významne podporujú činnosť nervovej sústavy.
Mäso z morských rýb je pre ľudský organizmus veľmi hodnotné. Obsahuje zdraviu prospešné tuky, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tie chránia človeka pred srdcovo-cievnymi a inými chorobami. Morské ryby majú oproti sladkovodným vyšší obsah minerálnych látok.
Morské ryby, ktoré obývajú morské prostredie sa vyskytujú v celom vodnom stĺpci - od hladiny, až po dno. Viac či menej pre nás exotické morské ryby umožňujú nespočetné množstvo variantov kuchynského spracovania. V našich končinách je vari najznámejší losos, tuniak, treska a makrela. Konzervované sú najkonzumovanejšie sardinky, šproty a sardely. Morské plody sú v gastronómii právom zaradené medzi top lahôdky, či sú podávané pečené, grilované, alebo dusené.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Od desiatich rokov Monika vyrastala ako polosirota. Mamička jej skonala v náručí... viac...
Nové módne trendy a slávne návraty
TRENDY autor: LILI
Móda dostáva veľa prívlastkov, ktoré jej určite aj právom... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...