Vo Francúzsku je poloker levandule známy ako „modré zlato“ - levanduľové listy tvoria od pradávna súčasť voňavého provensálskeho korenia. No aj čerstvé či sušené kvety sa v gastronómii využívajú stále častejšie na spestrenie mnohých jedál a pokrmov.
Levanduľa pôsobí ako afrodiziakum, zmierňuje bolesti, podporuje trávenie, hojí rany, účinkuje proti kŕčom a reumatizme. Sušená levanduľa sa často pridáva k pečenému mäsu a k rybám, hodí sa aj do hubových jedál a šalátov. Výborne pôsobí v kombinácii s rozmarínom, bazalkou a inými bylinkami. Mnohí považujú za chutný levanduľový med a čaj.
Čerstvé kvety levandule možno kandizovať a zdobiť nimi dezerty či pridávať ich do marmelád. Kandizovanie je jednoduché – čisté jedlé kvety alebo lupienky ponoríte do bielkového snehu, položíte na mriežku, posypete cez sitko práškovým cukrom a necháte uschnúť. Zmrazené kvety v kockách ľadu je možné použiť na ochladenie nápoja, pričom v pohári pôsobia maximálne efektne. Spracované kvety levandule výborne chutia a lákajú už na pohľad.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: DERO
Herec Tom Cruise je už skoro tridsať rokov na hollywoodskom výslní.... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Z vonku pôsobila Etela vždy introvertne, no jej najbližší, rodičia i... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...