V súčasnosti sa vo vnútrozemí žiaľ, konzumuje viac nezdravých tukov, ako napríklad v Stredomorí. Nezdravými tukmi sú nazývané nasýtené mastné kyseliny živočíšneho pôvodu. Strava s ich obsahom zastáva v rebríčkoch zdraviu prospešných potravín skôr posledné, než popredné miesta.
Ak vo svojom jedálničku uprednostníte jedlá s obsahom nenasýtených mastných kyselín, posilníte tým nielen svoje srdce, ale aj látkovú premenu v tele. Nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú v rybách, mäkkýšoch, olivovom oleji, ľanových semienkach, orechoch a aj v celozrnných výrobkoch.
Jeden liter olivového oleja sa vyrobí z piatich kilogramov olív - priemerný strom olivovníka vyprodukuje olivy, ktoré je možné použiť na výrobu približne dvoch litrov oleja. Ako vybrať kvalitný olivový olej? V Európskej únii výrobcovia olivového oleja povinne uvádzajú tri akosti oleja - Extra virgin, Virgin a čistý olivový olej. Extra panenský olivový olej je najkvalitnejší. Je vyrobený mechanickým spôsobom, lisovaný za studena. Kvalitné olivové oleje sú balené v sklenených fľašiach, obvykle s tmavým zafarbením.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: DERO
Anglická speváčka Jessie J, vlastným menom Jessica Ellen Cornish, sa... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Od detstva Gabriela snívala o svojej dospelej budúcnosti. V myšlienkach si... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...