Viete, že kávu možno hodnotiť nielen podľa jej vône a chuti, ale aj podľa typu, veku, vzhľadu, farby, kyslosti a mnohých iných vlastností? Toto všetko posudzujú profesionálni ochutnávači, ak majú vystaviť oficiálne hodnotenie kvality tej ktorej kávy.
Proces degustácie kávy začína s posudzovaním vzorky. Zo vzorky vytvorí profesionálny degustátor takzvaný chuťový profil, v ktorom je okrem iného, uvedená aj plnosť a bohatosť chuti, ako aj hodnotenie celkovej harmónie vyžarujúcej z nápoja. Záverečné hodnotenie kávy môže byť v kategórii štandardnej, dobrej alebo vynikajúcej kvality.
Profesionálni ochutnávači kávy používajú nesmierne bohatý a extravagantný slovník pri opise hodnotenia tohto moku. Len pre vôňu kávy uvádzajú, napríklad tieto oficiálne výrazy: zadymená, popolová, čokoládová, karamelová, obilná, orechová, tabaková, vínová, drevnatá, korenistá, zemitá, kvetinová, ovocná a mnoho ďalších.
Skvelé recepty z kávy
STAR LIFE autor: DERO
Keď sa režisér Olivier Dahan rozhodol natočiť film o monackej kňažnej Grace,... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...