Revolučný poznatok potravinového chemika bol základom pre racionálnu výživu. Vďaka nemu ľudstvo vie, že ak človek konzumuje síce hojne kalorickú, ale nie prirodzenú stravu, jeho fyzická aj psychická kondícia upadá. Prirodzená strava má obsahovať celozrnné pekárenské výrobky, čerstvé mliečne výrobky, no najmä ovocie a zeleninu. Vitamíny z čerstvého ovocia a zeleniny podporujú všetky životne dôležité telesné funkcie.
Skvelé šťavy a šaláty
Bez prirodzených potravín, čerstvého ovocia a zeleniny nedokáže prebiehať v bunkách látková výmena. Preto na jar, v lete a na jeseň je dôležité telu dopriať dostatok ovocných štiav či šalátov z čerstvého tuzemského ovocia a zeleniny. Radi si pochutnávate na týchto zdravých dobrotách v akejkoľvek forme? Ak patríte k milovníkom hrozna, jabĺk, hrušiek a sliviek, dobrým tipom na ovocné šaláty je kombinácia jablka a hrozna s banánom, so slivkami výborne ladí med a škorica. Hrušky sú vhodné aj do rôznych zeleninových šalátov. Skvelo sa hodia k cukete, k zeleru, k rukole a tiež k tvrdým syrom. Čerstvé ovocné šaláty je možné dochutiť aj orieškami.
Zelené, žlté, fialové, modré
Čo sa farebnosti týka, hrozno patrí medzi najfarebnejšie ovocie, aké u nás rastie. V našich končinách nájdete celkom svetložlté strapce, ktorú sú až biele, aj tak tmavofialové bobule hrozna, ktoré sú až čierne. No všetky odrody hrozna významne zotavujú ľudský organizmus a sú tiež zdrojom energie. Hrozno obsahuje množstvo antioxidantov, vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, draslík, selén, zinok, flavonoidy, vlákninu a aj veľa vody.
Okrem toho, že posilňuje imunitný systém a zmierňuje zápaly, tiež napomáha
optimálnemu tráveniu. Hrozno obsahuje množstvo látok, ktoré chránia
ľudské telo pred srdcovými chorobami a inými ochoreniami.
Jablká, hrušky a slivky
Jablká majú protizápalové, mikrobiálne a krvotvorné účinky a môžu ich konzumovať aj
cukrovkári. Hrušky obsahujú antikarcinogén glutatión, ktorý pomáha
predchádzať vysokému krvnému tlaku a mozgovým príhodám. Majú
vysoký obsah vitamínu C, medi a pektínu.
Slivky sú zdrojom vitamínu C, A a
E, kyseliny pantoténovej, listovej tiamínu, riboflavínu, a pyridoxínu. Z
minerálov a stopových prvkov obsahujú draslík, fosfor, železo, jód, meď,
mangán, selén a zinok. Z karotenoidov sa v slivkách nachádza karotén,
luteín a zeaxantín.
Zaváranie, sušenie a mrazenie
Pri rozlúčke s letom sa každoročne lúčime aj s poslednou úrodou. V septembri nám obvykle z ovocia ostáva
spracovať práve hrozno, jablká, hrušky a slivky, ktorých sa v našich končinách rodí snáď najviac. V chladných mesiacoch roka skvelo chutia nielen mušty a kompóty, ale aj marmelády a džemy. No ovocie je možné nielen zavariť, ale aj sušiť a mraziť. Mrazenie je dnes považované za najšetrnejší spôsob konzervovania čerstvého ovocia a zeleniny. Vďaka mrazeniu si plody uchovávajú až okolo osemdesiat percent pôvodných živín. Mrazenie zabraňuje znehodnocovaniu potravín, preto je preferované v modernej gastronómii.