brigit.sk
Naše myšlienky sú námety, ktoré maľujeme na plátno svojho života.
Dnes je 25 apríla 2024 19:06
Meniny má: Marek
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Ako zvládnuť šestonedelie
GASTRO 25.11.2018  |  autor: FELICITAS
Máte radi horčicu?

Máte radi horčicu?

V kuchyniach strednej Európy sa horčica začala používať približne v deviatom storočí a stala sa neoddeliteľnou súčasťou rôznych pokrmov. Konzumuje sa s párkami, s klobásami, s údeným mäsom, no pridáva sa aj do mnohých jedál teplej kuchyne, ktorým dodáva skvelú chuť aj vôňu.
Máte radi horčicu?Starým Rimanom vďačíme za to, že premiešali rozdrvené horčicové zrná s inými prísadami – s vodou, olejom, medom, octom, vínom, vínnym octom a inými, aby sa do celého sveta mohla dostať s obľubou konzumovaná krémová pochutina nazvaná horčica. Horčica je jednoročná rastlina, nenáročná na pôdu, kvitne nažlto a má biele, čierne alebo hnedé plody. Semienka obsahujú niacín, flavonoidy a karotenoidy, malé množstvo vitamínov A, C, K a E. Z minerálov je to vápnik, mangán, meď, železo, selén, zinok a iné. No horčičné semená obsahujú tiež zdraviu prospešné sírnaté zlúčeniny – glukozinoláty, ktoré sú skvelou prevenciou proti vzniku mnohých chorôb.

Jemná aj ostrá chuť

Špecifická chuť a vôňa horčice dokáže ozvláštniť nejeden pokrm, čo vedia oceniť aj tí najnáročnejší gurmáni. Horčicu poznáme hrubozrnnú a jemnozrnnú, ktorá môže byť prifarbovaná rôznymi ingredienciami, najčastejšie bylinkami. Základ zmesi tvoria pomleté semienka, voda, ocot, soľ, cukor a rôzne druhy korenín, ktoré sú pridávané podľa chuti. Žltá pasta môže mať veľmi jemnú, ale aj celkom ostrú chuť. No bez ohľadu na jej štipľavosť, všetky druhy horčice rovnako dobre pôsobia na chuťové poháriky konzumenta a podporujú jeho apetít. V teplej aj v studenej kuchyni táto skvelá pasta slúži ako korenina alebo prísada do najrôznejších pokrmov.

Druhy a použitie

Máte radi horčicu? Horčicu je možné použiť do nálevov, marinád, majonéz či omáčok, skvelo ochutí zeleninový a zemiakový šalát, guláš, sviečkovú, fašírky, akékoľvek dusené mäsko na šťave aj strukoviny. Skutoční gurmáni si konzumáciu párkov, klobásy, údeného mäsa, salámy či slaninky bez tejto pochutiny nevedia ani predstaviť. V našich končinách je najznámejšia plnotučná, kremžská, francúzska a dijonská horčica. Na obchodných pultoch sú však k dispozícii aj mnohé iné druhy, ktoré sa od seba líšia najmä svojou pikantnosťou. Je dobré vedieť, že v jednom grame horčičnej múky sú tri kalórie.

Široké využitie

Okrem gastronómie sa horčičné semená a olej z nich od pradávna využíva ako medikament. Sú použiteľné na zmiernenie bolesti svalov a pri reumatizme. Tiež pri slabej funkcii žlčníka, zlej funkcii čriev a pri črevných parazitoch, nakoľko majú antiseptické a antibakteriálne účinky. V ľudovom liečiteľstve sa v kombinácii s vínom používajú rozdrvené horčicové semienka proti hadím uštipnutiam. Liečebné účinky horčice sú široké, no zmes sa nesmie dostať do otvorených rán a krvácajúcich miest.

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...

STAR LIFE

NESMRTEĽNÝ BRUCE

Sieň slávy zábavného priemyslu Walk of Fame na Hollywood Boulevard datuje... viac...

VÝZNAMNÁ TVÁR HOLLYWOODU

Hollywoodska herecká stálica Andy Garcia sa narodil na Kube a pravdepodobne aj... viac...

ADELE LAURINE BLUE ADKINS

Londýnčanka Adele so „zlatom“ v hrdle tromfla v dĺžke predávanosti... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

PAVOL HAMMEL
Profesionálny spevák , hudobník a skladateľ, legenda slovenskej populárnej hudby, ktorá má na... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

ERIKA

Erika, plná vzrušujúceho očakávania, stála na prahu života.... viac...

SPEKTRUM

Ekologické minimum

Ekologické minimum

TRENDY autor: CORNELIA

Správate sa ekologicky? V porovnaní s ručným umývaním riadu... viac...

Tekvicový prívarok

Tekvicový prívarok

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: tekvica – množstvo podľa chuti, mlieko, múka, soľ, smotana na varenie a... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2024 Brigit.sk. All right reserved.