brigit.sk
Tvár človeka po päťdesiatke je mapou ulíc, po ktorých v živote kráčal.
Dnes je 18 apríla 2019 20:35
Meniny má: Valér
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Doplňte si minerály
GASTRO 25.11.2018  |  autor: FELICITAS
Máte radi horčicu?

Máte radi horčicu?

V kuchyniach strednej Európy sa horčica začala používať približne v deviatom storočí a stala sa neoddeliteľnou súčasťou rôznych pokrmov. Konzumuje sa s párkami, s klobásami, s údeným mäsom, no pridáva sa aj do mnohých jedál teplej kuchyne, ktorým dodáva skvelú chuť aj vôňu.
Máte radi horčicu?Starým Rimanom vďačíme za to, že premiešali rozdrvené horčicové zrná s inými prísadami – s vodou, olejom, medom, octom, vínom, vínnym octom a inými, aby sa do celého sveta mohla dostať s obľubou konzumovaná krémová pochutina nazvaná horčica. Horčica je jednoročná rastlina, nenáročná na pôdu, kvitne nažlto a má biele, čierne alebo hnedé plody. Semienka obsahujú niacín, flavonoidy a karotenoidy, malé množstvo vitamínov A, C, K a E. Z minerálov je to vápnik, mangán, meď, železo, selén, zinok a iné. No horčičné semená obsahujú tiež zdraviu prospešné sírnaté zlúčeniny – glukozinoláty, ktoré sú skvelou prevenciou proti vzniku mnohých chorôb.

Jemná aj ostrá chuť

Špecifická chuť a vôňa horčice dokáže ozvláštniť nejeden pokrm, čo vedia oceniť aj tí najnáročnejší gurmáni. Horčicu poznáme hrubozrnnú a jemnozrnnú, ktorá môže byť prifarbovaná rôznymi ingredienciami, najčastejšie bylinkami. Základ zmesi tvoria pomleté semienka, voda, ocot, soľ, cukor a rôzne druhy korenín, ktoré sú pridávané podľa chuti. Žltá pasta môže mať veľmi jemnú, ale aj celkom ostrú chuť. No bez ohľadu na jej štipľavosť, všetky druhy horčice rovnako dobre pôsobia na chuťové poháriky konzumenta a podporujú jeho apetít. V teplej aj v studenej kuchyni táto skvelá pasta slúži ako korenina alebo prísada do najrôznejších pokrmov.

Druhy a použitie

Máte radi horčicu? Horčicu je možné použiť do nálevov, marinád, majonéz či omáčok, skvelo ochutí zeleninový a zemiakový šalát, guláš, sviečkovú, fašírky, akékoľvek dusené mäsko na šťave aj strukoviny. Skutoční gurmáni si konzumáciu párkov, klobásy, údeného mäsa, salámy či slaninky bez tejto pochutiny nevedia ani predstaviť. V našich končinách je najznámejšia plnotučná, kremžská, francúzska a dijonská horčica. Na obchodných pultoch sú však k dispozícii aj mnohé iné druhy, ktoré sa od seba líšia najmä svojou pikantnosťou. Je dobré vedieť, že v jednom grame horčičnej múky sú tri kalórie.

Široké využitie

Okrem gastronómie sa horčičné semená a olej z nich od pradávna využíva ako medikament. Sú použiteľné na zmiernenie bolesti svalov a pri reumatizme. Tiež pri slabej funkcii žlčníka, zlej funkcii čriev a pri črevných parazitoch, nakoľko majú antiseptické a antibakteriálne účinky. V ľudovom liečiteľstve sa v kombinácii s vínom používajú rozdrvené horčicové semienka proti hadím uštipnutiam. Liečebné účinky horčice sú široké, no zmes sa nesmie dostať do otvorených rán a krvácajúcich miest.

POZÝVAME VÁS

SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...

STAR LIFE

ZAC JE UŽ OBSADENÝ

Zatiaľ čo sa milióny mladých dievčat tešili z toho, že ich idol Zac... viac...

PACIFISTKA SUSAN SARANDON

Sex symbol americkej kinematografie Susan Sarandon, držiteľka prestížnych cien Oscar,... viac...

STÁLE NA VÝSLNÍ

Barbra Joan Streisand doposiaľ predala viac ako sto miliónov nosičov so svojimi... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

OĽGA FELDEKOVÁ
Úspešná spisovateľka, novinárka, scenáristka, dramaturgička a glosátorka Oľga Feldeková... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

MARTINA

Martina pochádzala z malej malebnej dedinky a do veľkomesta sa prisťahovala pred takmer... viac...

SPEKTRUM

Svadba v Žiline

Svadba v Žiline

TRENDY autor: MAŤA

Keď má žena či slečna skvelý vzťah, jednoznačne očakáva, že ju... viac...

Palacinky na mede

Palacinky na mede

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: múka, mlieko, vajce, štipka soli a olej. Na plnku: 1/2 kg jabĺk, 25 g... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE

KAMKOĽVEK IDEŠ, VEZMI SO SEBOU SVOJE SRDCE

viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
NA TENTO TÝŽDEŇ

NA TENTO TÝŽDEŇ

História dokázala, že astrológia zohrala významnú úlohu v tvorbe ľudských dejín. Už približne päťsto rokov pred našim letopočtom sa... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

LUKÁŠ LATINÁK

LUKÁŠ LATINÁK

Sympatický Lukáš Latinák hovorí o herectve ako o kolektívnom športe, kde každý chvíľku ťahá pílku. Energiu čerpá rovnakým dielom z... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: info@brigit.sk
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Hlboká cesta 9
811 04 Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

ADRESA REDAKCIE
Beňadická 7
851 06 Bratislava

KONTAKTY
Andrea Rozborová
Tel.: 02/39041249
Mobil: 0908 192 738
E-mail: brigit@brigit.sk
ZAUJÍMA NÁS VÁŠ NÁZOR
Napíšte nám vaše názory, postrehy a pripo-mienky k web stránkam BRIGIT.SK, radi ich zohľadníme pri našej ďalšej práci.

meno: brigit.sk
e-mail:
text:
overovací kód:
© 2018 Brigit.sk. All right reserved.