V minulosti bývali Vianoce chudobnejšie, no o to zdravšie. Dobré je, ak aj počas sviatkov pripravujeme sebe a svojim blízkym zdravé jedlá a konzumujeme ich v primeranom množstve. Aj racionálna výživa môže byť gurmánskym zážitkom.
Vianoce sa v našej kultúre tradične spájajú s jedlom. Kyslá kapusta, ryby, ovocie, makové opekance, strukoviny a med sú synonymami zdravých potravín a najmä tie počas sviatkov hojnosti konzumovali naši predkovia. V súčasnosti sa na túto skvelú tradíciu v mnohých rodinách zabúda, no prejedením si sviatky môžeme aj pokaziť.
Aj na Vianoce máme možnosť variť zo zdravších surovín. Klobásy je možné vymeniť za šunku, pečivo z bielej múky za pečivo z celozrnnej múky. Jedlá je možné zahusťovať namiesto zápražiek z bielej múky zemiakovým škrobom. Majonézy je možné vymeniť za biele jogurty. Pokrmy nie je nutné vyprážať, ale piecť moderným spôsobom. Väčšina koláčov je rovnako dobrá aj s použitím polovičnej dávky cukru, namiesto maslových krémov je možné používať ovocné peny a namiesto šľahačky napríklad tvaroh.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Na Tamaru doľahli ťažké chvíle. Zamestnávateľ jej po takmer dvadsiatich... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...