brigit.sk
Človek by nemal priviazať loď len o jedinú kotvu a život len o jedinú nádej.
Dnes je 13 novembra 2018 02:23
Meniny má: Stanislav
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Bylinkové čaje z prírodnej lekárne
GASTRO 8.8.2018  |  autor: TOMÁŠ
Poznáte príbeh typicky slovenského jedla?

Poznáte príbeh typicky slovenského jedla?

Viete ktorá pochúťka má nálepku čisto slovenská? Ak si na chvíľu odmyslíte bryndzové halušky, hneď vám to napadne. No predsa treska. Vedeli ste o tom, že táto zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny sa na Slovensku vyrába už 62 rokov?

Poznáte príbeh typicky slovenského jedla?

O „Treske slovenskej“ sa rozprávame s Michalom Britvíkom, generálnym riaditeľom Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku.

Michal, ako a kedy treska na Slovensko dorazila?

V období po druhej svetovej vojne bolo potrebné priniesť obyvateľom Československa nové, výživné zdroje potravy. A keďže sú ryby jednou z najzdravších zložiek jedálnička, začal sa hľadať ekonomicky nenáročný spôsob, ako dostať chutné produkty z morských rýb medzi ľudí. Vtedy sa objavili prvé rybie šaláty v majonéze, šaláty z haringov či rybie nátierky. A tak prišla na svet aj treska v majonéze. Toto jedlo vyrobil po prvýkrát v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Vtedy malo ešte prívlastok treska v remuláde. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou vždy len Slovákov. V Čechách neprerazila. Vo väčšej miere sa dostala len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Odkiaľ pochádza treska do „tresky“?

Naša treska v majonéze sa vyrába z vareného mäsa tresky aljašskej, ktorá sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme. Za zmienku stojí aj fakt, že naši dodávatelia sú držiteľmi certifikátu MSC. Ten potvrdzuje, že ryby použité v treske pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. To znamená, že dávame vo výrobe dôraz na spoluprácu s dodávateľmi, ktorí pristupujú s plným rešpektom i k životnému prostrediu, dodržiavajú výlovné kvóty a pomáhajú tak udržať stavy rýb na úrovni, ktorá je potrebná pre ich reprodukciu.

Ako sa treska v majonéze vyrába?

Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa. Po postupnom rozmrazení prechádza mäso procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí aj marinovaná zelenina. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábame z kvalitného repkového oleja a vaječných žĺtkov. To sú samo o sebe suroviny, ktoré organizmu neškodia. Majú vysokú kalorickú hodnotu, rýchlo zasýtia a v prípade repkového oleja možno hovoriť aj o vyslovene pozitívnych účinkoch na zdravie. Tento olej je dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, čo sú práve esenciálne zložky, ktoré obsahuje aj rybie mäso. Dá sa povedať, že spojenie repkového oleja a mäsa z tresky je výdatným zdrojom týchto esenciálnych mastných kyselín, ktoré pozitívne ovplyvňujú predovšetkým kardiovaskulárny systém. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu je treska v majonéze vynikajúcou pochúťkou, ktorej sa nemusia obávať ani ľudia s intoleranciou na lepok či laktózu.

Akými zmenami treska prešla za ostatné roky?

Je našou prioritou udržať kvalitu a chuť tresky takú, na akú sú Slováci u Ryby Žilina zvyknutí. Tiež však sledujeme vývoj trendov v potravinárstve a aj naďalej chceme našu tresku a ďalšie rybie špeciality posúvať smerom k ešte viac zdravším produktom. Preto sme sa koncom minulého roku rozhodli ako prví spomedzi výrobcov tresky na Slovensku vrátiť k používaniu tradičného cukru v produkte namiesto umelých sladidiel. V našej treske sme taktiež vymenili typické „éčko“ - chemický konzervant benzoan sodný, za prírodný konzervant - kyselinu mliečnu.

Koľko tresky mesačne vyrobíte?

Dokopy vyrobíme za mesiac viac ako 250 ton tresky v majonéze. Na jej výrobe sa v našom závode podieľa približne 20 zamestnancov. Celý unikátny proces výroby tresky v majonéze trvá dva dni.

 

„TRESKA SLOVENSKÁ“ V NOVOM ŠATE

 

Pod značkou PRETO Ryba Žilina nájdete viacero produktov tresky v majonéze. Najpredávanejšou je Treska Exklusiv, ktorá obsahuje 45-percentný podiel mäsa. Ryba Žilina bola prvá, ktorá uviedla túto tresku prémiovej kvality už v roku 2001. Obľúbenou je aj štandardná, „modrá“ žilinská treska v majonéze. Jej plusom je aj to, že oproti produktom iných výrobcov obsahujúcim bežne zahusťovadlá má v sebe zvýšený podiel zdravej zeleniny. Ryba Žilina aktuálne prezliekla spotrebiteľmi najobľúbenejšie, 140-gramové balenia svojej tresky, ktorá si vyslúžila prívlastok „Treska slovenská“, do nového, praktickejšieho obalu s modernejším dizajnom. Aj vďaka hmatateľnému „podpisu“ výrobcu priamo na tégliku a sviežejším farbám rozoznáte odteraz žilinskú tresku oproti iným treskám ešte ľahšie.

 

Viac o príbehu tresky sa dozviete prostredníctvom videa TU alebo na webových stránkach www.rybazilina.sk.

fotofotofotofotofoto

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

STÚPAJÚCA HVIEZDA

Sympatický Francúz Michael Calfan pôsobí na svetovej hudobnej... viac...

KŇAŽNÁ NICOLE KIDMAN

Keď sa režisér Olivier Dahan rozhodol natočiť film o monackej kňažnej Grace,... viac...

ŠPECIÁLNY HOSŤ

Shawn Mendes sa stal jedným z najväčších zaoceánskych... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

ANDREA VADKERTI
Manažérka, žurnalistka a moderátorka Andrea Vadkerti preferuje vo svojom obydlí veľa svetla,... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

ROMANA

Romana mala od malička pocit, že svet je gombička. V detstve bola zasypávaná... viac...

SPEKTRUM

Adónsky syndróm a bigorexia
Štatistiky varujú, že v súčasnosti je možné pojmom „športový narkoman“ označiť až... viac...
Zapekané duo

Zapekané duo

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: po jednej hlávke karfiolu a brokolice, dva tégliky bieleho smotanového jogurtu alebo... viac...
NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE

KAMKOĽVEK IDEŠ, VEZMI SO SEBOU SVOJE SRDCE

viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
NA TENTO TÝŽDEŇ

NA TENTO TÝŽDEŇ

História dokázala, že astrológia zohrala významnú úlohu v tvorbe ľudských dejín. Už približne päťsto rokov pred našim letopočtom sa... viac...

LUKÁŠ LATINÁK

LUKÁŠ LATINÁK

Sympatický Lukáš Latinák hovorí o herectve ako o kolektívnom športe, kde každý chvíľku ťahá pílku. Energiu čerpá rovnakým dielom z... viac...

ANDREJ BIČAN

ANDREJ BIČAN

Populárny herec a moderátor Andrej Bičan vyštudoval herectvo a následne si zahral na Novej Scéne, Malej scéne a v divadle Pavla Országha... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: info@brigit.sk
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Hlboká cesta 9
811 04 Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

ADRESA REDAKCIE
Beňadická 7
851 06 Bratislava

KONTAKTY
Andrea Rozborová
Tel.: 02/39041249
Mobil: 0908 192 738
E-mail: brigit@brigit.sk
ZAUJÍMA NÁS VÁŠ NÁZOR
Napíšte nám vaše názory, postrehy a pripo-mienky k web stránkam BRIGIT.SK, radi ich zohľadníme pri našej ďalšej práci.

meno: brigit.sk
e-mail:
text:
overovací kód:
© 2018 Brigit.sk. All right reserved.