Máte radi gaštany?
Jemná sladkastá chuť gaštanov prináša slastné pocity mnohým maškrtným jazýčkom. Gaštany sa konzumujú pečené aj varené, sušené sa melú k rôznym potravinárskym účelom. Rozmixované úžasne chutia v plnkách, ako pyré sú skvelé v sladkých dezertoch.
Plody gaštana jedlého majú vysokú nutričnú a energetickú hodnotu. Obsahujú škrob, bielkoviny, vitamíny a triesloviny. Tiež draslík, fosfor a iné minerály. Gaštany pomáhajú pri črevných problémoch, sú vhodné pre mozog aj pokožku. V tele pôsobia antioxidačne, toxíny vyplavujú najmä z pečene. Posilňujú celkovú imunitu. Zelené listy z jedlých gaštanových stromov sa tiež sušia a používajú na prípravu čajov, ktoré zmierňujú kašeľ. Ak necháte niekoľko dní pokrájané gaštany lúhovať v liehovom roztoku, tinktúra zregeneruje unavené svaly a kĺby.
Jednoduchá príprava
Varené gaštany sú vynikajúcim základom na krémové polievky a smotanové krémy, v kombinácii so zemiakmi sa stávajú chutnou prílohou k mäsitým pokrmom. Hojne sa používajú na prípravu plniek do moriakov a inej hydiny. Strúhané alebo pasírované sa pridávajú do ovocných, pudingových a šľahačkových pohárov. Medzi gurmánske špeciality patria gaštanové palacinky či gaštanové rizoto. Ak chcete gaštany upiecť, stačí ich umyť, narezať a dať na plech. Občas premiešať a piecť v rúre pri teplote asi 200 °C. Upečené sú vtedy, keď sa začnú otvárať a priestor zaplaví ich príjemná charakteristická vôňa. No nič nepokazíte, ak ich upečiete v kastróle s hrubým dnom. Olúpte ich však v oboch prípadoch ešte kým sú horúce, vtedy sa koža od plodov ľahšie oddeľuje.