Ak máte záhradu a v nej plno ovocia, ktoré nestačíte konzumovať, s chuťou sa pustite do ich konzervovania a pripravte si ovocné pochúťky bez chemických prísad. Domáca zaváranina, džem, marmeláda a lekvár je pýchou každej gazdinky.
Domáce konzervovanie bez chemických prísad oceňujú najmä tí, ktorí intenzívne myslia na svoje zdravie. Ak si chcete vytvoriť do zásoby poháre plné vitamínov, zavárajte len čerstvo natrhané ovocie, ktoré má pevné plody. Červivým, plesnivým a priveľmi prezretým sa vyhnite. Zaváraniny uskladňujte v tmavej a suchej miestnosti, pred konzumáciou ich starostlivo skontrolujte, či nie sú znehodnotené.
Okrem zaváranín si z domáceho ovocia môžete pripraviť do zásoby aj chutný džem, marmeládu, klevelu alebo lekvár. Džem má rôsolovitú konzistenciu, obsahuje kúsky ovocia alebo celé drobné plody. Marmeláda je hutnejšia ako džem, obsahuje viac ovocnej dužiny. Klevela je rozvarené ovocie, ľahko zahustené cukrom. Je redšia než džem a hodí sa do pudingov, ovocných pohárov a na palacinky. Lekvár sa tiež pripravuje rozvarením ovocia, ale kvôli pevnejšej konzistencii sa varí dlhšie. Je trvanlivejší než klevela a používa sa najmä ako náplň do domácich buchiet a koláčov.
Recepty s ovocím
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...