Vedci prišli na to, že ľudia, ktorí pôvodne vôbec nekonzumovali ovocie a zeleninu a následne ju začali jesť denne, zažili podobný pocit šťastia, ako keď sa nezamestnaný človek stane zamestnaným. Štúdia preukázala, že čerstvé ovocie a zelenia dokážu výrazne prispieť k psychickej pohode človeka a navyše, jedenie tejto potravy prirodzene motivuje k zdravšiemu stravovaniu.
Hravo a zdravo
Ovocné a zeleninové šaláty sú vhodným pokrmom počas celého dňa. Okrem vitamínov a minerálov, ktoré telu dodávajú, zlepšujú aj trávenie a funkčnosť viacerých orgánov. Osviežujúci šalát je však možné pripraviť aj z menej tradičných ingrediencií. Dobrým tipom je chutný šalát z listov púpavy lekárskej, ktorý je nielen ideálnym spestrením jedálneho lístka, ale aj zdravou pochúťkou.
Ingrediencie a príprava
Šalát z listov púpavy lekárskej pripravíte rýchlo a jednoducho. Postup prípravy je nasledovný. Čerstvo nazbierané svetlozelené listy umyte, zalejte vlažnou vodou a nechajte chvíľu močiť, aby sa odstránila horkosť. Potom pripravte šalát bežným spôsobom – ochutený citrónom, olivovým olejom a korením podľa vlastného výberu chutí skvelo. Vhodným dochucovadlom je kurkuma či mleté čierne korenie. Ak má byť šalát výdatnejší, môžete použiť aj jogurt alebo kyslú smotanu. Z jarných púpavových lístkov je možné pripraviť aj očistnú kúru a vynikajúcou pochutinou je aj púpavový sirup, med či želé, ktoré zdraviu prospejú rovnako.
Viete, že...
Listy púpavy lekárskej obsahujú provitamín A a množstvo ďalších vitamínov i minerálov. Liečivá rastlinka sa bežne používa pri ochoreniach pečene, žlčníka a pri tráviacich ťažkostiach. Spracované púpavové listy stimulujú látkovú výmenu, pomáhajú pri črevnom katare, aj pri cukrovke a iných ťažkostiach. Bylinka má dobrý vplyv na celý organizmus, jedlá je celá. Má mierne horkastú chuť, no žiadnu arómu, preto je vítaná najmä v studenej kuchyni.