Ryby obsahujú minerálne látky a vitamíny, okrem vysoko kvalitných bielkovín sú tiež cenným zdrojom nenasýtených mastných kyselín a iných zdraviu prospešných látok. Z vitamínov obsahujú najmä vitamín D a B2, z prvkov je to vápnik, železo, fosfor, jód, zinok, horčík a iné. Pstruh, losos, sumec, šťuka, makrela, sleď, treska, ostriež, úhor, tuniak a mnoho ďalších rýb sú nenahraditeľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka. Pomáhajú udržiavať nielen zdravé srdce, ale aj mozog, priaznivo ovplyvňujú možné riziká vzniku depresií a rôznych autoimunitných ochorení.
Na mnoho spôsobov
Ryby sa dajú pripraviť na mnoho rozličných spôsobov. Nielen vyprážať, čo je síce overená, no najmenej zdravá klasika. Vo všeobecnosti platí, že tepelná úprava rýb je pomerne krátka. Plátky - filety sa pečú maximálne desať až pätnásť minút a ryba vcelku potrebuje čas približne dvakrát dlhší, v závislosti od svojej veľkosti. Najdiétnejší spôsob prípravy rýb je dusenie a varenie v pare. Pečené a grilované ryby sú zasa gurmánskym zážitkom. Konzervovaným rybám nízkej kvality je lepšie sa vyhnúť. Aké ryby preferovať? Podľa odborníkov obsahujú sladkovodné ryby menej škodlivín a toxických látok, ako ryby morské. Mrazené rybie mäso je obvykle možné skladovať po dobu štyroch až šiestich mesiacov, no najvhodnejšie je konzumovať čerstvo ulovené ryby.
Naše tipy
Ak ste sa rozhodli ryby vyprážať, pri vyprážaní používajte kvalitný olej, ktorý môžete ešte zjemniť pridaním kúska masla. Ak sa chystáte vyprážať kapra, porcie umyte a na niekoľko minút zalejte mliekom, potom ich vyberte, osušte, nasoľte, obaľte v múke, vajíčku a strúhanke a po oboch stranách vyprážajte. Pri fritovaní dochádza k minimálnemu nasiaknutiu mäsa tukom, pretože ryba je vcelku ponorená do horúceho tuku a je aj rýchlejšie a rovnomernejšie opražená. Pri grilovaní sa ochutené ryby kladú na rozpálený rošt buď priamo, alebo sú zabalené v alobale. Počas grilovania ryby obracajte a nezabalené priebežne potierajte marinádou alebo olivovým olejom. Ochutené kúsky rýb je možné napichať aj na ražeň a grilovať spolu so zeleninou.