Na dobré trávenie a správnu látkovú premenu vplývajú aj zdanlivé maličkosti, akými je uvedomelá a radostná konzumácia jedla. Nie náhodou sa hovorí, že žalúdok je druhým mozgom tela, preto nedbanlivé či rýchle jedenie v strese väčšine ľuďom škodí a spôsobuje zdravotné problémy. A zdravotné problémy následne spôsobujú zlú náladu, pretože vyvolávajú negatívne emócie. Trávenie potravy a látková premena organizmu je kľúčovým prvkom, ktorý sa spolu s inými dôležitými prvkami významne podieľajú na kvalite života človeka.
Pre dobré trávenie
Na dobrom či zlom trávení sa podieľa množstvo faktorov. Medzi tie podstatné patrí aj to, aký vzťah má človek k jedlu a s akými emóciami ho konzumuje. Koľko cukru, chemických, umelých či nekvalitných látok prijíma organizmus v strave, individuálne alergie a intolerancie, stav črevnej mikroflóry, počet a druh baktérií, plesní, parazitov a toxínov v tele. Tiež to, či človek prijíma denne dostatočné množstvo tekutín, vlákninu, potraviny s obsahom probiotík a iné zdraviu prospešné živiny. Venujete jedeniu dostatočnú pozornosť? Na jedenie je potrebné vyhradiť si dostatok času a jedávať viackrát denne, približne v rovnakých hodinách. Jedlo si vychutnajte, jedzte miernym tempom a dôkladne prežúvajte. Ak po jedle cítite ťažobu alebo trpíte zvýšenou plynatosťou, pomôcť môže čaj z čerstvého zázvoru, mäty, feniklu alebo šťava z čerstvého citróna. Na dobré trávenie má skvelé účinky pohyb, ideálna je chôdza v prírode.
Pre zdravie aj líniu
Vedeli ste, že funkčnou poruchou trávenia trpí viac ako štvrtina ľudí? Príčiny, podľa odborníkov, možno hľadať aj v spôsobe trávenia a v „lenivom“ metabolizme. Trávenie je proces, ktorý sa v ľudskom tele, za normálnych okolností, reguluje sám. Človek však často nedodáva svojmu telu všetko to, čo potrebuje pre svoju samostatnosť. Ak si rozladíte tráviaci systém, nastupujú funkčné poruchy. Počítanie kalórií nie je nič zábavné, no pre tých, ktorí potrebujú schudnúť je to nevyhnutnosť. Glykémia - hladina cukru v krvi, je pre telo primárny zdroj energie. Keď človek čokoľvek konzumuje, automaticky aktivizuje v tele hormón inzulín, ktorý glukózu z krvi distribuuje po celom tele. Ak telu naraz dodáte energie viac než potrebuje, inzulín nadbytočnú energiu „odloží“. Preto je vhodné konzumovať potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré do krvi uvoľňujú cukor postupne, takže prísun energie je konštantný, rovnako ako pocit nasýtenia.
Metabolizmus – látková premena
Pojem metabolizmus pochádza z gréckeho slova metabolismos – zmena. Jedná sa o súbor všetkých biochemických zmien chemických zlúčenín v živých organizmoch a bunkách. Metabolizmus – látková premena zahŕňa v sebe biosyntézu komplexných organických molekúl a ich rozpad. Metabolizmus je rozdelený na primárny a sekundárny. Primárny v sebe zahŕňa základné chemické premeny, od ktorých priamo závisí život a rast človeka - metabolizmus cukrov, tukov, aminokyselín a nukleových kyselín. Sekundárny zahŕňa chemické procesy, ktorými sa v tele produkujú a odbúravajú chemické látky - hormóny, pigmenty, stavebné molekuly a podobne.