brigit.sk
Dobré vzťahy nie sú dobrými preto, že nemajú problémy, ale preto, že ľudia vedia komunikovať.
Dnes je 25 marca 2019 12:31
Meniny má: Marián
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Pleťová kozmetika a starostlivosť o tvár
GASTRO 24.8.2018  |  autor: CHARIS
Zemiaky na kyslo aj na sladko

Zemiaky na kyslo aj na sladko

Väčšina z nás obľubuje zemiaky - niektorí varené vo vode, iní v pare, ďalší pečené či smažené. Mnohí zemiaky konzumujú len so zeleninovými šalátmi, iní si ich radi vychutnávajú ako prílohu k mäsu a k iným pokrmom.
Zemiaky na kyslo aj na sladko Zemiaky prišli z Južnej Ameriky do Európy pred vyše štyristo rokmi. Dnes pozná moderná gastronómia nespočetné množstvo ich úprav. Ich chuť neustále obohacuje novými ingredienciami - tukmi, bylinkami, korením... Zemiaky zdobia taniere s bežnými, aj s luxusnými jedlami, ktoré sú určené aj pre najväčších gurmánov a rôzne slávnostné príležitosti. Zemiaky na kyslo aj na sladko sú v našich končinách hojne preferovanou pochúťkou.

Chutné zemiaky

Tradičné ingrediencie k zemiakom pripravovaných na kyslo sú mlieko, smotana, biely jogurt, tvaroh, bryndza, syry, vajcia, kyslá kapusta, hríby, údeniny, citrónová šťava alebo ocot, kôpor, bobkový list, rasca, čierne korenie a rôzne druhy iných korenín. Veľkej obľube sa tešia takto pripravené zemiaky nielen varené, ale najmä zapekané v rúre. Jedlá zo zemiakov na sladko sa najčastejšie ochucujú sladkou mletou červenou paprikou, polievkovým korením či muškátovým orieškom. Polievky a prívarky so zemiakmi na sladko sa obvykle kombinujú s koreňovou zeleninou, s hrachom, s fazuľkou, so šošovicou alebo so sójovými bôbmi. Zemiaky je možné zapekať aj s jablkami či s iným ovocím. Skvelo chutia najmä so škoricou, s maslom a so štipkou cukru. Aj zemiakové cesto slúži na prípravu nespočetného množstva sladkých pokrmov. Od knedlí a pirohov, cez perky a šúľance, až po ovocné guľky. Do perkov a pirohov je na výber široká škála chutných plniek. Medzi najpoužívanejšie patrí lekvár alebo džem z akéhokoľvek druhu ovocia, tiež tvaroh, mak, orechy a mnoho iných. Najviac používanými plodmi do ovocných zemiakových guliek sú u nás samozrejme slivky, no nič nepokazíte ani s iným sezónnym ovocím. Skúste obmenu receptu s jahodami, brusnicami alebo marhuľami, isto neoľutujete.

Náš tip

Nie každý vie, že aj zemiakové lokše je možné podávať na slano aj na sladko. V oboch prípadoch sa lokše pripravia z vláčneho zemiakového cesta klasickým spôsobom, no ochutenie a výsledný efekt môžu byť rôzne. Veľkolepým gurmánskym zážitkom sú slané zemiakové lokše so slaninkou a s oškvarkami, ale aj s plnkou z kačacích alebo husacích pečienok. No ak lokše budete podávať potreté maslom, posypané práškovým cukrom a ovocím, vznikne chutná sladká delikatesa vhodná nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako dezert. Ideálnym typom ovocia na tento druh pokrmov sú ríbezle a iné drobné plody.

Viete, že...

100 gramov varených zemiakov má asi 300 kilokalórií. Približne toľko, ako ovocný jogurt. Lenže, nie je zemiak ako zemiak. Rovnaké množstvo zemiakových hranolčekov má asi trikrát viac kilokalórií, než varené zemiaky. Tiež je dobré vedieť, že pri nesprávnej úprave sa v zemiakoch znásobuje nielen ich kalorická hodnota, ale ničia sa v nich aj živiny. Platí to nielen o už spomínaných hranolčekoch, ale aj o zemiakových lupienkoch, vyprážaných kroketách alebo zemiakových plackách.

POZÝVAME VÁS

SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...

STAR LIFE

MEG RYAN

MEG RYAN

STAR LIFE autor: LEA

Zvodnú americkú herečku Mary Margaret Emily Anne Hyra jej obdivovatelia... viac...

NESMRTEĽNÝ BRUCE

Sieň slávy zábavného priemyslu Walk of Fame na Hollywood Boulevard datuje... viac...

PANI CARTEROVÁ JE NAJLEPŠIA

Magazín Forbs je časopis, ktorý sa každý rok zaujíma o... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

KARIN HAYDU
Karin Haydu odmalička inklinovala k herectvu. Každej návšteve zahrala nejakú scénku zo známej... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

IRENA

Vydávala sa z veľkej lásky. Štramáka, ktorý ju viedol k... viac...

SPEKTRUM

Keď sa musí vstávať
Ťažko povedať, kedy sa zostrojil prvý budík na svete. Historici sa domnievajú, že jeden z... viac...
Chutné medailóniky

Chutné medailóniky

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: 300 g bravčových medailónikov, 100 g plátkovej slaniny, bazalkové pesto, mleté... viac...
NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE

KAMKOĽVEK IDEŠ, VEZMI SO SEBOU SVOJE SRDCE

viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
NA TENTO TÝŽDEŇ

NA TENTO TÝŽDEŇ

História dokázala, že astrológia zohrala významnú úlohu v tvorbe ľudských dejín. Už približne päťsto rokov pred našim letopočtom sa... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

LUKÁŠ LATINÁK

LUKÁŠ LATINÁK

Sympatický Lukáš Latinák hovorí o herectve ako o kolektívnom športe, kde každý chvíľku ťahá pílku. Energiu čerpá rovnakým dielom z... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: info@brigit.sk
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Hlboká cesta 9
811 04 Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

ADRESA REDAKCIE
Beňadická 7
851 06 Bratislava

KONTAKTY
Andrea Rozborová
Tel.: 02/39041249
Mobil: 0908 192 738
E-mail: brigit@brigit.sk
ZAUJÍMA NÁS VÁŠ NÁZOR
Napíšte nám vaše názory, postrehy a pripo-mienky k web stránkam BRIGIT.SK, radi ich zohľadníme pri našej ďalšej práci.

meno: brigit.sk
e-mail:
text:
overovací kód:
© 2018 Brigit.sk. All right reserved.