Bylinkové čaje sa vo všeobecnosti odporúčajú piť s mierou a s obmenami. Je dobré ich skladovať v utesnených papierových, drevených alebo porcelánových nádobách, aby nestratili svoju arómu a to nie dlhšie ako rok. Ideálne v tmavej miestnosti. Kto má rád bylinky ten vie, že harmanček a medovka pomôže pri strese, repík a žihľava prečistí telo, mäta a fenikel sú skvelé na trávenie. Pri nachladnutí pomôžu šípky, baza či lipa.
Bylinné zmesi
Na zdravotné neduhy je však možné skombinovať aj bylinné zmesi, ktoré pomáhali už našim prastarým rodičom. Tí od nepamäti zbierali i sušili bylinky a zdravie hľadali v prírode. Liečivé bylinky však zbierajte len v čistom prostredí a ukladajte ich do košíka alebo plátenných vrecúšok, nie do igelitových tašiek. Po zbere ich vysušte čo najskôr. Bylinkové čaje z prírodnej lekárne pomôžu v každom ročnom období.
Na rozpúšťanie hlienov
Zmes obsahuje 40 g vňate tymianu, 30 g skorocelových listov, 10 g koreňa prvosienky a 20 g anízu. Asi jednu vrchovatú polievkovú lyžicu zalejeme asi trištvrte litrom vriacej vody a necháme desať minút lúhovať. Potom precedíme. Zmes podporuje rozpúšťanie hlienov a uľahčuje vykašliavanie.
Zmes proti kašľu
Jednu lyžičku rozdrvených anízových plodov zalejeme asi štvrť litrom vriacej vody a necháme desať minút lúhovať. Scedíme a osladíme medom. Zmes prináša úľavu pri kašli.
Na zapálené priedušky
Zmes obsahuje 50 g kvetu prvosienky, 10 g kvetu divozelu, 10 g kvetu podbeľa a 10 g kvetu bazy čiernej. Polievkovú lyžicu zalejeme asi pol litrom vriacej vody, necháme desať minút odstáť a precedíme. Do čaju je možné pridať med a citrón, pije sa po dúškoch.
Pri zápaloch mechúra
Zmes obsahuje 40 g vňate myšieho chvostu, 20 g vňate vresu, 20 g vňate zlatobyľa, 10 g vňate vrbovky málokvetej a 10 g sušených brusníc. Asi jednu polievkovú lyžicu zalejeme litrom vriacej vody a necháme lúhovať desať minút. Čaj je účinný pri pomočovaní, ktoré má príčinu v zápalových procesoch močových ciest a nedostatočne fungujúcich obličkách.
Proti žalúdočnej slabosti
Pripravíme si nápoj z 5 gramov puškvorca a toho istého množstva pomarančovej kôry. Ingrediencie vložíme do štvrť litra vriacej vody, necháme odstáť a po scedení môžeme piť.
Očista a posilnenie
Do sklenej nádoby nalejeme 2,5 dl vody. Vložíme do nej po jednom klinčeku, bobkovom liste a na špičku noža mleté čierne korenie, kardamón, škoricu a mletý zázvor. Na miernom ohni povaríme desať minút a odstavíme. Pridáme štipku čierneho čaju, lúhujeme asi päť minút a scedíme. V 2,5 dl teplého mlieka rozpustíme čajovú lyžičku medu a zmiešame s precedeným čajom.