brigit.sk
Keď sa vzdáme predstavy, že nás šťastie čaká v budúcnosti, môžeme si ho všimnúť a prežiť práve teraz.
Dnes je 23 apríla 2024 10:46
Meniny má: Vojtech
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Ako zvládnuť šestonedelie
GASTRO 8.4.2020  |  autor: MIŠA
Medvedí cesnak podporí imunitu

Medvedí cesnak podporí imunitu

Hoci sme sa z dôvodu šírenia koronavírusu ocitli v karanténe, raz denne nám prospeje aspoň krátka prechádzka na čerstvom vzduchu. Ideálne je vybrať sa do lesa, kde teraz narazíte na veľkého pomocníka v boji proti chorobám – na medvedí cesnak.

Medvedí cesnak podporí imunitu

Medvedí cesnak podporí imunitu a spestrí váš karanténny jedálny lístok. Počas prechádzky lesom si medvedí cesnak môžete nazbierať do košíka a doma z neho pripraviť výrobnú polievku, placky, pesto na cestoviny, alebo ním obohatiť rizoto či zeleninový šalát.

Prečo práve medvedí?

Medvedí cesnak je vraj prvá rastlinka, na ktorej si pochutí medveď po prebudení sa zo zimného spánku a podľa toho vraj aj dostal svoje pomenovanie. Iné legendy hovoria, že jeho konzumácia dodá človeku medvediu silu. Medvedí cesnak sa využíva v kuchyni pri príprave chutných pokrmov a používa sa aj v liečiteľstve. Bylinkári ho zbierajú koncom marca a začiatkom apríla, kedy sa húfne objavuje vo vlhkých listnatých lesoch. V máji jeho listy zhorknú, cesnak zakvitne bielymi kvietkami, ktoré postupne odkvitajú a rastlinka sa stratí pod zemou. Po zakvitnutí sa už zber medvedieho cesnaku neodporúča.

Úžasný zdroj živín

Medvedí cesnak nezaťaží žalúdok tak, ako klasický cesnak. V jeho lístkoch sa ukrýva veľké množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B, železo, horčík, zinok, vápnik a tiež chlorofyl. Podobne ako kuchynský cesnak obsahuje alicín, vďaka ktorému má antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti. Podporuje trávenie, znižuje krvný tlak, cholesterol a tiež pôsobí proti nespavosti. Medvedí cesnak môžu jesť aj deti. Jeho konzumáciou sa im do tela dostane množstvo ochranných látok. Rastlina je považovaná za jeden z najsilnejších antioxidantov posilňujúcich imunitu. Svoje pozitívne účinky si zachováva aj po zmrazení, sušený ich však stráca. Keďže ho v listnatých lesoch rastie neúrekom, nájsť a natrhať ho nie je ťažké. Za chvíľku ho budete mať plný košík. Pozor, nepomýľte si ho však s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Konvalinka ale začína rásť neskôr, keď už medvedí cesnak kvitne. Cesnak v kvete sa zbierať nemá, je príliš slabý a nemá ani dobrú chuť. Takže stačí nezbierať žiadnu zakvitnutú rastlinu. Medvedí cesnak, na rozdiel od konvalinky, výrazne vonia po cesnaku, ak sa teda necháte viesť vôňou, nemali by ste sa pomýliť.

Jednoduché spracovanie

Nazbieraný medvedí cesnak doma z košíka vyložte a hneď spracujte. Ideálne je ho rozmixovať a buď ihneď použiť na varenie, alebo naložiť ako pesto do oleja, alebo ho v rozmixovanom stave dajte zamraziť. Na mixovanie medvedieho cesnaku vám výborne poslúžia vysokootáčkové mixéry a smoothie mixéry Orava RM-1500, Orava RM-1550 či stolný mixér Orava RM-206. Ak taký doma nemáte, s medvedím cesnakom si hravo poradia aj šikovné tyčové mixéry či univerzálne kuchynské sekáčiky. Samozrejme, čím viac otáčok, tým kvalitnejšie mixovanie, takže textúra výsledného produktu bude o to jemnejšia a lahodnejšia.

Medvedí cesnak 3x inak

Chutné jedlá z medvedieho cesnaku podporia vaše zdravie aj v čase zvýšeného rizika viróz. Prinášame vám pár receptov, ktoré ľahko pripravíte aj s pomocou vašich ratolestí, ktoré sa už doma počas koronaprázdnin iste nudia a rady sa naučia niečo nové. Na polievku z medvedieho cesnaku budete potrebovať: extra panenský olivový olej, 1 cibuľu, 1 jarnú cibuľku, 150 g medvedieho cesnaku, 1 väčší zemiak, veľkú hrsť mrazeného hrachu, soľ, čierne korenie, sušené čili a môžete použiť aj trocha sladkej smotany. Ako na to: Na oleji opražte na drobno nakrájané cibule. Pridajte nakrájaný zemiak, hrsť mrazeného hrachu a nasekaný medvedí cesnak. Zalejte vodou, aby bolo všetko zakryté. Osoľte, okoreňte a varte, kým zemiaky nezmäknú, v závere rozmixujte dohladka. Na placky z medvedieho cesnaku budete potrebovať: 250 g varených zemiakov, 100 g hladkej múky, 2 g soli, olej na vyprážanie a medvedí cesnak. Ako na to: Do misy nastrúhajte zemiaky, pridajte múku a vymieste cesto. Vyvaľkajte ho, preložte a opäť rozvaľkajte. Vykrojte trojuholníky, vysmažte do zlatista na oleji. Na pesto z medvedieho cesnaku budete potrebovať: 150 ml olivového oleja, 2 polievkové lyžice píniových orieškov, 1 strúčik cesnaku, kôru z 1 citróna, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, 100 g listov medvedieho cesnaku a 3-4 polievkové lyžice nastrúhaného parmezánu. Ako na to: Na panvici nasucho opečte píniové oriešky. Medvedí cesnak umyte a nechajte vyschnúť. Do mixéra nalejte olivový olej, pridajte oriešky, cesnak, citrónovú kôru, osoľte a okoreňte. Pri mixovaní postupne pridávajte medvedí cesnak, kým vám nevznikne zelená pasta. Primiešajte parmezán a dolejte olivový olej podľa potreby, na záver ešte premixujte. Viac informácií o šikovných pomocníkoch na mixovanie nájdete na: www.orava.eu

fotofotofotofotofoto

POZÝVAME VÁS

RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

FASCINUJÚCI REKORD

Nielen nadaná, ale aj vzdelaná, nielen krásna, ale aj citlivá, nielen... viac...

NEMOŽNÉ SKUTOČNOSŤOU

Hollywoodsky herec George Clooney bol dlhé roky odporcom manželského zväzku.... viac...

ŠŤASTNÁ KELLY ROWLAND

Bývalá členka dievčenského zoskupenia Destiny´s Child Kelly Rowland... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

PETER LIPA
Zakladateľ, dramaturg a moderátor európskeho festivalu Bratislavské jazzové dni zaznamenáva... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

JARMILA

Jarmila bola roky zamestnaná v malej, dobre zabehnutej firme. V kancelárii... viac...

SPEKTRUM

Cestovanie zbližuje

Cestovanie je vášeň, ktorá... viac...

Kura s medom a zázvorom
Suroviny: rezance z kuracích pŕs alebo stehien, cesnak, zázvor, korenie, med, sójová... viac...
NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2024 Brigit.sk. All right reserved.