Exotika na stole
Ak máte záujem prijať trojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínov, môžete skonzumovať guajavu. Toto exotické, typické brazílske, ovocie je navyše výdatným zdrojom vlákniny a karoténu. Maracuja zasa v hojnej miere ponúka okrem vitamínov aj množstvo minerálnych látok.
Exotické ovocie nazývané guajava má biele až žlté plody, ktoré sa podobajú jablkám. V šťavnatej svetločervenej alebo žltooranžovej dužine nájdete veľa semien. Zrelý plod sa pod tlakom prstov poddáva. Pri konzumácii dužinu môžete ochutiť aj citrónovou šťavou. Guajavy sú známe vysokým obsahom karoténu a vitamínu C - niektoré odrody majú dokonca viac „céčka“ ako citrusy. Je dobré po nich siahnuť pri ochoreniach slizníc, kože a očí. Ich konzumácia sa odporúča aj pri podpornej liečbe chorôb srdca, krvného obehu a obličiek.
Príjemná chuť
V obchodoch môžete maracuju objaviť aj pod menom mučenka jedlá. Plod spoznáte podľa pevnej hnedo fialovej až žltkastej šupky. Sladká dužina ukrýva kopu semien a vysoký obsah šťavy, ktorá je silno aromatická. Chuť pripomína príjemnú chuť zrelého ananásu. Kupujte len plody so „scvrknutou“ šupkou. Zelenej maracuji sa vyhýbajte, nezrelá chutí ako citrón. Pri konzumácii je najjednoduchšie plod rozpoliť ostrým nožom a semená, dužinu aj šťavu jesť priamo lyžicou. Týmto exotickým ovocím je možné významne spestriť jedálny lístok Európanov a pridávať ho aj do šalátov, kokteilov, džemov a kompótov. Maracuja obsahuje minerálne látky a vitamíny A, B a C.