Aj v dnešnom uponáhľanom svete je stále množstvo šikovných gazdiniek, ktoré výborne nielen varia a pečú, ale aj zavárajú. Pripraviť z ovocných plodov lahodný džem, marmeládu alebo lekvár však vyžaduje aj štipku kulinárskeho umenia.
Džemy sa pripravujú varením tak, aby z plodov vznikla rôsolovitá konzistencia. Ideálne je, ak v zmesi ostanú aj kúsky ovocia. Marmeláda je priezračná ovocná nátierka, ktorá sa od lekvárov líši najmä svojou hustotou, ale aj spôsobom prípravy. Do ovocných pohárov, na zákusky a torty sa často používajú ovocné rôsoly. Domáce ovocné želé sa tiež pripravuje varením, no nie celých plodov, ale varením ovocnej šťavy.
Najznámejšie druhy ríbezlí na prípravu lahodných džemov sú čierne a červené ríbezle, no existujú aj bielo sfarbené varianty. Predovšetkým čierne ríbezle majú vysoký obsah vitamínu C a patria k plodom bohatým na kyseliny. Ríbezle sú vhodné nielen na zaváranie a mrazenie, ale aj na výrobu domácich džemov. Strapce ríbezlí pred spracovaním umyte, bobuľky môžete zo stopiek odtŕhať pomocou vidličky. Ríbezle dobre ladia v kombinácii so všetkými ostatnými druhmi bobuľovín a s čerešňami.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: LEA
Patrick Swayze sa preslávil najmä ako učiteľ tanca vo filme Hriešny tanec,... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Ivana pochádzala z mesta, od detstva bývala v paneláku a s domácimi... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...