Pestré menu
Človek je „zložený“ z potravy, ktorú prijíma a tá sa prejavuje nielen na jeho línii a kondícii, ale aj na jeho nálade. Správne je jesť stravu pestrú, ideálne päťkrát denne vo forme malých porcií. Je dôležité jesť pomaly a v pokoji, s dôkladným rozžutím každého kúska pokrmu.
Žlč je horká žltohnedá alebo žltozelená tekutina, ktorú vytvára pečeň, ale ukladá sa v žlčníku. Denne sa v organizme vytvorí asi pol litra žlče. Jej úlohou je rozkladať potravu prechádzajúcu dvanástnikom, aby sa dala stráviť a mohla vstrebať. Žlč pomáha neutralizovať aj jedovaté látky v tele. Pri chorobách žlčníka – pri výskyte žlčových kameňov, žlčového piesku, zápalu či pri nádore žlčníka, je potrebné dodržiavať žlčníkovú diétu. Prinášame vám niekoľko zásad, ktoré je vhodné pri žlčníkových problémoch dodržiavať.
Naše tipy
Na omastenie je vhodné používať iba čerstvé rozpustené maslo alebo rastlinné oleje a tuky, no v obmedzenom množstve. Dobré je vyhýbať sa, alebo celkom obmedziť niektoré, v súvislosti so žlčníkom nevhodné potraviny – čerstvá paprika, cesnak, smažená cibuľa, ostré korenie a iné. Z mäsa a mäsových výrobkov je odporúčané hovädzie a teľacie mäso, hydina, sladkovodné ryby a šunka. Nevhodné sú napríklad opekané zemiaky, hranolčeky, zemiakové placky a majonézy. Z vajec je odporúčaný iba šľahaný bielok, žĺtok len vtedy, ak je použitý v ceste. Mliečne výrobky sú tolerované individuálne. Z ovocia sa pri žlčníkovej diéte neodporúča konzumovať čerstvé hrušky, čerešne a orechy, pričom v podobe kompótu možno jesť všetky druhy ovocia. Biele pečivo a chlieb sa odporúča konzumovať staršie, vhodné sú tiež nákypy a žemľovky. Pri žlčníkovej diéte sa treba vyhýbať aj pečivu z lístkového cesta. Žiadne jedlo sa nemá pripravovať na prepálenom tuku, je potrebné vynechať všetky pečené a vyprážané pokrmy.