Všetky sorty hrozna patria k jedným z najzdravších druhov ovocia. Šťavnaté sladké bobule môžu byť guľaté, vajcovité, oválne, pretiahnuté, strukovité alebo kónické, podľa druhu hrozna a obvykle dosahujú veľkosť od desať do dvadsaťpäť milimetrov. Základné delenie hrozna je na odrody - biele, modré, červené a ružové. Odrody sa ďalej triedia podľa miesta výskytu a podľa použitia.
Účinky a pôsobenie
Hrozno obsahuje kyselinu listovú, farbivá, stopové prvky a minerálne látky. Z minerálnych látok má v hrozne najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha aj jasne myslieť, zmierňuje tiež únavu a depresie. Hrozno ďalej obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Hrozno má aj močopudné účinky a vyplavuje z tela škodlivé látky. Pre svoju výživovú hodnotu je energetickou bombou.
Červené alebo biele
To, ako pôsobí hrozno na organizmus, závisí aj od jeho farby. Jasnočervené je vhodné konzumovať pri pľúcnych chorobách a astme. Modré až červené čistí organizmus od solí a kyselín, pomáha pri kožných problémoch a pri chudokrvnosti, ale aj pri kataroch dýchacích ciest. Biele hrozno sa odporúča okrem pľúcnych ochorení aj pri problémoch s pečeňou, pri začínajúcej impotencii a kŕčových žilách. Plody aj šťava v malom množstve liečia žalúdkové a črevné akútne aj chronické katary. Nezávisle od farby znižuje konzumácia hrozna hladinu zlého LDL cholesterolu, zatiaľ čo hladina dobrého HDL cholesterolu v organizme stúpa.