Medzi typické organické potraviny môže patriť aj čerstvé pekárenské droždie bez konzervačných látok. Z droždia sa pripravujú nátierky a polievky, no najobľúbenejším pokrmom s touto ingredienciou sú buchty, záviny a kysnuté koláče. Droždie je dobré používať vždy čerstvé a skladujte ho v chladničke maximálne dva dni pri teplote dva až osem stupňov Celzia.
Pekárenské droždie
Pekárenské droždie obsahuje živé lisované kvasinky - Saccharomyces cerevisiae. Jedná sa o drobné
jednobunkové huby, ktoré obsahujú dôležité látky – proteíny, sacharidy, lipidy, vitamíny
skupiny B a minerálne soli. Vďaka svojmu zloženiu je droždie
jednou z najcennejších potravín, s bohatým obsahom prirodzených organických vitamínov, ak všetky jeho zložky pochádzajú z čerstvých ekologických ingrediencií. Táto zdraviu prospešná živá kultúra obsahuje tiež enzýmy.
Širšie využitie
Čerstvé droždie sa v kuchyni využíva najmä do kysnutého cesta, polievok a nátierok,
už menej sa konzumuje samotné, v pôvodnom stave, bez tepelnej úpravy. Hoci vo forme nápoja, pripraveného s vodou či s mliekom, je nielen zdrojom vitamínov a ďalších živín, ale absorbuje a neutralizuje v tele aj
kyseliny. Nápoj z droždia zlepšuje trávenie sacharidov a bráni hromadeniu kyseliny
mliečnej a octovej v organizme. Neutralizuje aj dráždenie pečene, pomáha predchádzať
zápche a obnovuje peristaltiku čriev. Traduje sa, že pravidelná konzumácia čerstvého organického droždia môže pomôcť odstrániť nadúvanie a tiež to, že má protizápalové účinky. Čerstvé droždie v kombinácii s medom a s mliekom je možné využiť aj ako pleťovú masku na suchú a problematickú pokožku.