brigit.sk
Nie peniaze krivia charakter - tie len pomáhajú odkryť vlastnosti, ktorými človek disponuje.
Dnes je 29 marca 2024 00:40
Meniny má: Miroslav
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Starostlivosť o bábätko
GASTRO 16.4.2018  |  autor: COVENTINA
Tepelná úprava potravín pre vaše zdravie

Tepelná úprava potravín pre vaše zdravie

Ak ste sa rozhodli racionálne stravovať, potraviny pri tepelnej úprave varte šetrne a čo najkratšie. K racionálnej výžive patria neodmysliteľne ryby, a to najmä vtedy, ak sú tepelne spracované dusením alebo uvarené v pare.

Tepelná úprava potravín pre vaše zdravie

Tepelná úprava potravín pre vaše zdravie je dôležitá. A tepelne upravené ryby dodávajú organizmu množstvo podporných látok, patria medzi hlavné zložky zdravej výživy. Obsahujú železo, horčík, draslík, vápnik, selén a fosfor. Omega 3 a 6 mastné kyseliny podporujú kardiovaskulárny systém, priaznivo podporujú pamäť a zvyšujú vitalitu. Vitamín D a jód vhodne pôsobí na kosti a kladne ovplyvňuje aj psychiku.

Racionálna výživa

Ryby neodmysliteľne patria do racionálnej výživy. Sú ľahko stráviteľné, nezaťažujú organizmus a popritom skvelo zasýtia. Zlepšujú imunitu a sú vhodné aj pre ľudí, ktorí mávajú ťažkosti s trávením. Slúžia ako prevencia pred chorobami hrubého čreva a znižujú hladinu cholesterolu v tele. Ideálne je, ak sa tepelne upravujú v pare, dusia alebo pečú.

Varenie v pare a dusenie

Ak chcete rybu variť v pare, položte ju na naparovaciu podložku, pod ňu vlejte menšie množstvo vývaru, vína, alebo vody ochutenej bylinkami a korením. Nádobu zakryte a varte obvyklým spôsobom. Ak chcete ryby dusiť, rybie mäso prudko opečte po oboch stranách na malom množstve tuku, potom ho podlejte vodou, vínom, vývarom alebo paradajkovým pyré a duste pod pokrievkou. Pred dusením je vhodné ryby aj marinovať a dochutiť rôznymi aromatickými bylinkami.

Pečené ryby a prílohy

Ak ste sa rozhodli ryby piecť, pečte ich na kvalitnom oleji a v prípade potreby podlievajte trochou tekutiny. Ak pri pečení pôsobí na mäso rovnomerná teplota 180 – 200 °C zo všetkých strán, vo finále by sa na rybe mala vytvoriť chutná zlatistá kôrka. Podávanie pečených rýb je ideálne s dusenou zeleninou na masle alebo s čerstvým šalátom z akejkoľvek zeleniny.

 

Tiež by vás mohlo zaujímať

 

Domáca kvasená zelenina pre zdravie a vitalitu

Recept: kapor so šampiónmi

Recept: lahodný losos

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

MLADÁ LÁSKA

Speváčka a módna návrhárka Victoria a bývalý... viac...

HODNOVERNÝ VIKING

Ak ste sa ešte nezaradili medzi obdivovateľov seriálu Vikingovia, je čas zmeniť... viac...

NENAPODOBITEĽNÝ JIM

James Eugene Carrey získal svoju obrovskú popularitu najmä vďaka svojim... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

DANO DANGL
Po skončení štúdií na VŠMU Dano Dangl pôsobil dva roky v Košiciach, neskôr účinkoval v... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

IVANA

Ivana pochádzala z mesta, od detstva bývala v paneláku a s domácimi... viac...

SPEKTRUM

Ekologické myslenie

Ekologické myslenie je dôsledkom správneho vývoja civilizácie.... viac...

Hubové rizoto

Hubové rizoto

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: ryža, huby, olej, maslo, petržlenová vňať, soľ a čili korenie. Obmena - aj... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2024 Brigit.sk. All right reserved.