Ak chcete zabezpečiť sebe a svojim blízkym pohodlné stolovanie, optimálny rozmer pre jedného stravníka pri jedálenskom stole by mal zodpovedať šírke od šesťdesiat do osemdesiat centimetrov a hĺbke okolo štyridsať centimetrov. Optimálna jedálenská stolička by mala disponovať rozmerom sedadla tridsať a viac centimetrov, ktoré má byť umiestnené vo výške okolo štyridsať päť centimetrov. Vhodná výška jedálenského stola je udávaná v limite od sedemdesiat do sedemdesiatpäť centimetrov.
Gurmánske zážitky
Ak patríte medzi gurmánov, ktorí sa pri predstave nad akýmkoľvek chutným pokrmom rozplývajú blahom, isto si potrpíte aj na štýlový jedálenský nábytok a krásne prestretý stôl. Pri bežnom stolovaní je možné sa uspokojiť s farebným obrusom a malými obrúskami. Pre slávnostnejšie prestretý stôl sa odporúča použitie podložky, na ktorú sa dá biely alebo jemne pastelový obrus a naň vrchný ozdobný obrus. Dobré je, ak sa pri slávnostnom stolovaní zvolia vhodné dekorácie, no stôl by nemal byť preplnený. Príbor ukladajte vedľa tanierov smerom von, textilné alebo papierové obrúsky položte vľavo, šalátové či kompótové misky patria od taniera nad príbor tiež vľavo a poháre na nápoje vpravo. Koreničky, pečivo, misu s ovocím a podnos so zákuskami dajte do stredu stola.
Kam s nápojmi?
Pri slávnostnom stolovaní je obvykle potrebných viacero pohárov. Biele víno podávajte v pohároch na dlhšej stopke, červené víno podávajte v užších kalichoch a ružové víno sa zvykne podávať v pohároch na kratšej stopke. Limonádu nalievajte do vysokých pohároch bez stopky, minerálne vody do pohárov na stopke a pivo tiež. Likéry a liehoviny sa pri slávnostnom stolovaní majú piť z malých pohárikov a bowle nalievajte do súdkovitých šálok zo skla. Ak ste pre stolovníkov pripravili napríklad grog, ten podávajte v hrubších pohároch s väčším kalichom na stredne dlhých stopkách. Veľkosť a druh kávových šálok vyberajte podľa typu kávového nápoja. Iná šálka je potrebná na espresso a cappuccino, iná na latte či lungo.