Ľudské telo dokáže vyprodukovať chemickú látku zvanú fenyletylamín, ktorá spôsobuje dobrú náladu a stavy eufórie. Opojí vás pri zamilovanosti, no aj vtedy, ak sa oddáte slasti z konzumácie čokolády. Látka má na svedomí, že skupina milovníkov čokolád sa neustále rozrastá.
Fenyletylamín je produkovaný v mozgu - v riadiacej centrále pocitov a emócií. Keďže sa tvorí aj pri konzumovaní čokolády, niet divu, že toto slastné pokušenie má stále väčšie množstvo priaznivcov. Extra horká čokoláda, s vysokým obsah kakaa, ľudskému zdraviu prospieva. Striedma konzumácia pochutiny je odporúčaná nielen preto, že obsahuje antioxidanty, ale aj kvôli pozitívnym účinkom na psychiku.
Milovníci horkej čokolády sú vraj väčší optimisti, ako jej odporcovia – vraj zažívajú minimum pocitov strachu či úzkosti. Navyše, ak je pochutina konzumovaná v primeranom množstve, v organizme nielen neutralizuje voľné radikály, ale znižuje aj tvorbu krvných zrazenín, zlepšuje vstrebávanie vitamínov a minerálov. Ak preferujete kvalitnú horkú čokoládu, venujte pozornosť aj bio výrobkom. Bio predajne majú bežne v ponuke aj extra horké čokolády, ktoré obsahujú 85 a viac % kakaových zložiek. Obvykle sú sladené prírodným trstinovým cukrom a neobsahujú ani suroviny živočíšneho pôvodu.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Romana mala od malička pocit, že svet je gombička. V detstve bola zasypávaná... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...