Polievkové bujóny vo forme polotovaru šetria gazdinkám čas aj námahu – plnohodnotne nahradia mäsový či zeleninový vývar, ktorého príprava vyžaduje množstvo energie. Bujón je kuchynský polotovar, ktorý v pevnej alebo tekutej forme dopomôže k expresnému vareniu.
Polievkový bujón – polotovar sa skladá z bielkovín rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, ktoré sa spracúvajú pri teplote nad 100 ° C. Pri tomto procese sa bielkoviny rozštiepia na aminokyseliny a zmes sa neutralizuje sódou. Produkt obsahuje značné množstvo soli, jedlám však dodáva osobitú chuť aj vôňu. V modernej gastronómii sú preferované hlavne tie výrobky, ktoré neobsahujú glutaman sodný, farbivá a „éčka“, ktoré môžu konzumovať aj deti.
Bujóny sa pridávajú nielen do polievok a omáčok, ale aj do rôznych mäsových, zeleninových a cestovinových pokrmov. Stále väčšej obľube sa tešia najmä bio bujóny, ktoré obsahujú bio zeleninu, morskú soľ, kvalitné oleje, škroby a iné extrakty. Na predajných pultoch sú obvykle k dispozícii v praktických malých, aj v rodinných veľkých baleniach. Zo širokého sortimentu je možné si vybrať výrobky nielen v rôznych gramážach, ale aj v rôznych konzistenciách.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: DERO
Zatiaľ čo sa milióny mladých dievčat tešili z toho, že ich idol Zac... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Na Tamaru doľahli ťažké chvíle. Zamestnávateľ jej po takmer dvadsiatich... viac...
Kancelárie motivujúce k dobrým výkonom
TRENDY autor: ZIVA
Každý konateľ spoločnosti prirodzene vyžaduje od zamestnancov výkony. Ak im... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...