Veľké množstvo prírodných látok môže pôsobiť na človeka liečebne. Nielen vynikajúce preventívne, ale aj ozdravné účinky majú tie potraviny, ktoré v tele pomáhajú likvidovať voľné radikály. Medzi týchto pomocníkov patrí najmä zelenina, ovocie a viacero iných prírodných pochutín.
Čerstvé ovocie a zelenina pôsobí blahodarne na tráviaci trakt. Sú zdrojom nielen vitamínov a minerálov, ale aj flavonoidov. Na tieto zdraviu prospešné polyfenolové látky sú bohaté paradajky, brokolica, kapusta, zeler, petržlen, chren, cesnak, olivy, citrusy, jablká, čučoriedky, brusnice, maliny, hrozno a iné. Flavonoidy však obsahuje aj olivový olej, kakao či čokoláda a mnoho čajov - čaj z lipy, bazy, hlohu, agátu, hluchavky, brezy a zelený čaj.
Flavonoidy sú prírodné látky, ktoré majú protizápalové, protivírusové a antioxidačné účinky. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivín z vonkajšieho prostredia, ale aj pred takými škodlivými látkami, ktoré sa tvoria v tele. Flavonoidy obnovujú prirodzený stav buniek a brzdia degeneratívne procesy.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...