brigit.sk
Kto lásku dáva celým srdcom, nájde jej ozvenu.
Dnes je 22 októbra 2019 10:58
Meniny má: Sergej
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Ako prekonať úzkosť a strach
GASTRO 8.8.2019  |  autor: RAGUEL
Syrové impériá

Syrové impériá

Kvalitný syr dokáže potešiť srdce a chuťové bunky každého gurmána. Je mnoho svetových syrových impérií, ktoré vyrábajú tie najlahodnejšie syry. Okrem Švajčiarska a Holandska medzi syrové veľmoci bezpochyby patrí aj Taliansko a Francúzsko, ktoré ponúkajú množstvo kvalitných syrov.
Syrové impériáŠvajčiarsko, Holandsko, Taliansko a Francúzsko sú právom považované za syrové impériá, čo však neznamená, že Slovensko nemá dobré a chutné syry. Medzi naše pýchy určite patria ovčie syry a ovčie špeciality, kozie syry a kozie špeciality, no aj mnohé výrobky z kravského mlieka, najmä dlho zrejúce syry. Len skutoční milovníci syrov vedia, akým gurmánskym zážitkom je ochutnať čerstvý hrudkový syr, oštiepok, parenicu či korbáčik priamo na salaši, no rovnako vedia oceniť aj taliansky parmezán či francúzsky camembert.

Talianske skvosty

Syr Parmigiano Reggiano, známy ako parmezán, predstavuje najtypickejší taliansky syr s príjemnou pikantnou arómou. Jeho doba zrenia sa pohybuje od štrnástich mesiacov až po štyri roky. Mascarpone - čerstvý, mäkký syr z kravskej smotany, má svoj domov v Lombardsku. Mimoriadne jemný a sladký syr sa radí k tvarohovým syrom a jeho výroba je podobná výrobe jogurtu. Mozzarella je porcelánovobiely parený syr jemnej lahodnej chuti. Pravá mozarella - Mozarella di bufala campana, sa vyrába výlučne z byvolieho mlieka. Ďalším známym talianskym syrom je Gorgonzola - syr s drsnou, slabo červenkastou kôrkou, ktorý sa vyrába z nepasterizovaného surového kravského mlieka.

Francúzske delikatesy

Syr Camembert si vyslúžil prívlastok „kráľ syrov“. Pochádza z Normandie a bol známy už v stredoveku. Originálny Camembert de Normnadie Beaux sa smie vyrábať len v piatich departementoch Normandie. Na jeho výrobu sa používa nepasterizované kravské mlieko, pri zrení mu pomáha pridávanie soli. Mont-d´Or pochádzajúci z regiónu Franchce-Comté a pripravuje sa podľa tradičných starých receptúr, sčasti aj ručne. Syr sa balí do smrekovej kôry, ktorá hrudu nielen drží pokope, ale dodáva jej aj originálnu drevitú chuť. Chévre predstavuje akýsi univerzálny názov pre všetky francúzske kozie syry - podľa druhu sa konzumujú v rozličných stupňoch zrelosti. Od čerstvých a jemných, až po suché a výrazne pikantné. Roquefort Vernieres je bezpochyby najslávnejším syrom s modrou plesňou, a to nielen vo Francúzsku. O jeho popularitu sa zaslúžil francúzsky kráľ Karol VI., ktorý ho prvýkrát ochutnal v roku 1411 a jeho chuť si ho natrvalo podmanila.

POZÝVAME VÁS

SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...

STAR LIFE

MAJSTER IMPROVIZÁCIE

Syn spisovateľa a univerzitného profesora Nicolas Cage, vlastným menom Nicholas... viac...

SNAŽIA SA O POTOMKA

Spevák Justin Timberlake a herečka Jessica Biel sa stali manželmi v roku 2012. Dva roky... viac...

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

MILAN KŇAŽKO
Bohatá filmografia Milana Kňažka sa datuje od roku 1965. Jeho herecký talent je navždy... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

ERIKA

Erika, plná vzrušujúceho očakávania, stála na prahu života.... viac...

SPEKTRUM

Desaťtisíc krokov denne

Odborníci tvrdia, že pohyb sa nedá ničím nahradiť, že zdravý... viac...

Figový koláč

Figový koláč

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: Na cesto: maslo 125 g, múčkový cukor 100 g, hladká múka 225 g, nastrúhaná kôra z... viac...
NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE

KAMKOĽVEK IDEŠ, VEZMI SO SEBOU SVOJE SRDCE

viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

NA TENTO TÝŽDEŇ

NA TENTO TÝŽDEŇ

História dokázala, že astrológia zohrala významnú úlohu v tvorbe ľudských dejín. Už približne päťsto rokov pred našim letopočtom sa... viac...

LUKÁŠ LATINÁK

LUKÁŠ LATINÁK

Sympatický Lukáš Latinák hovorí o herectve ako o kolektívnom športe, kde každý chvíľku ťahá pílku. Energiu čerpá rovnakým dielom z... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: info@brigit.sk
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Hlboká cesta 9
811 04 Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

ADRESA REDAKCIE
Beňadická 7
851 06 Bratislava

KONTAKTY
Andrea Rozborová
Tel.: 02/39041249
Mobil: 0908 192 738
E-mail: brigit@brigit.sk
© 2019 Brigit.sk. All right reserved.