
Koreniny vylepšujú nielen chuť jedlám, ale aj zdravie – nie náhodou sa
nazývajú liečivými zázrakmi. V základnej zostave korenín v kuchyni by
nemala chýbať bazalka, bobkový list, rasca, kôpor, oregano, paprika,
tymian, karí, čierne, biele a zelené korenie. K ďalším užitočným druhom
korenia patrí mletá škorica, klinčeky a muškátový oriešok. Ak máte odvahu
trochu experimentovať, môžete sa pustiť aj do skúšania menej obvyklých
druhov korenia - pre oživenie chutí občas použiť aj menej známe alebo
exotické druhy korenia.
Čierny kmín
Čierny kmín má skvelé močopudné účinky, prispieva k detoxikácii tela. V organizme pôsobí antivírovo, antibakteriálne a antimikoticky. Eliminuje pôvodcov infekcií žalúdka a čriev. Pomáha pri bolestiach brucha, pri kŕčoch v žalúdku, pri rôznych črevných problémoch, poruchách zažívania, pri metabolizme tukov a cukrov, pri výskyte parazitov v črevách a pri mikrobiálnych infekciách. Pozitívne pôsobí aj pri zápaloch ďasien a ústnej dutiny, pri najrôznejších ochoreniach kože a pri alergiách. Je úspešným bojovníkom v boji proti vírusom, baktériám a plesniam. Podporuje správnu funkciu imunitného systému, kardiovaskulárnej sústavy, má blahodarné účinky pri autoimunitných ochoreniach. Čierny kmín tiež pomáha pri chronickom únavovom syndróme a pri cukrovke. Urýchľuje hojenie rán a obnovu buniek v tele.
Naše tipy
Ak s niekým vo vašom okolí „šijú všetci čerti“, ochuťte mu rozmarínom
hrachovú alebo špenátovú polievku, karfiol, tekvicu, lososa, divinu, kačicu,
králika, jahňacinu, bravčovinu alebo šaláty. Na dve porcie postačí jedna
malá lyžička. Keď grilujete mäso, prihoďte na tlejúce uhlíky rozmarínové
vetvičky - ich silice zneškodnia rakovinotvorné látky, ktoré môžu vznikať z
odkvapkávajúceho tuku, ktorý sa spaľuje v pahrebe. Rozmarín odstraňuje
únavu, bolesti hlavy, zlepšuje pamäť a zvyšuje krvný tlak. Alebo skúste
šafran - účinkuje ako prírodné analgetikum. Korenie môžete dostať buď vo
forme celých sušených blizien alebo mletý. Šafran sfarbí ryžu, polievku či
omáčku krásne dožlta, do jedla sa vkladá krátko pred dovarením.