Moderná gastronómia využíva jemné mäso z kôrovcov stále častejšie. Krevety, homáre, kraby a raky právom patria medzi delikatesy na tanieri. Mäso týchto článkonožcov obsahuje len minimálne množstvo tuku a je ľahko stráviteľné.
Sladkovodné aj morské kôrovce disponujú pevnou vonkajšiu kostru a sú zaujímavým a chutným spestrením európskej gastronómie. Krevety, homáre, kraby a raky majú viacero zhodných znakov. Okrem pevnej vonkajšej kostry je to najmä fakt, že sa pohybujú pomaly. V súčasnosti sa stále častejšie objavujú na tanieroch tak v studenej, ako aj v teplej kuchyni.
Konzumácia kreviet, homárov, krabov či rakov podporuje činnosť obličiek a znižuje ochablosť svalov. Kôrovce obsahujú okrem iných výživných látok bielkoviny, vitamíny a minerály. Krevety sú povestné vysokým obsahom zinku, homáre a kraby vysokým obsahom vápnika. Mäso týchto živočíchov je obvykle jemné a šťavnaté. Pripravujú sa z neho polievky, rizotá, ragú, kokteily, šaláty, majonézy, paštéty a mnoho iných gastronomických delikates, ktoré významne prispievajú k pestrosti a plnosti gurmánskych zážitkov.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: TIMEA
Skladateľka a speváčka Kesha naspievala s charizmatickým rapperom Macklemore... viac...
STAR LIFE autor: LEA
Alfred James Pacino je navždy zapísaný v zlatom fonde kinematografie s... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Ivana pochádzala z mesta, od detstva bývala v paneláku a s domácimi... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...