Kokosové mlieko je dôležitým zdrojom tekutín najmä pre ľudí žijúcich v trópoch. No je skvelou náhradou aj pre tých, ktorí trpia intoleranciou na laktózu. Jedná sa o hojne používaný produkt nielen v potravinárstve, ale aj v kozmetickom priemysle. Kokosové mlieko výborne pôsobí na pokožku i vlasy, ktorým dodáva množstvo živín. Voda z mladých plodov má podobné zloženie ako krvná plazma. Priemerný kokosový orech váži okolo 2,5 kilogramov a vyrastá na palmách, ktoré dorastajú do výšky dvadsať až tridsať metrov.
Kokosové mlieko
V kokose sa nachádza biela mliečna substancia nazývaná kokosové mlieko. To obsahuje kyselinu laurovú - zdraviu prospešný tuk, ktorý je výdatným zdrojom energie, no nezvyšuje hladinu cholesterolu v tele. Tiež obsahuje vlákninu, bielkoviny, proteíny, vitamíny B, C, E a K, z minerálov železo, horčík, draslík, fosfor, zinok, selén, mangán a meď. Kokosové mlieko upokojuje nervový systém, podporuje fungovanie metabolizmu a svojimi antiseptickými účinkami podporuje imunitu. Tiež čistí obličky a močové cesty, pomáha znižovať krvný tlak a stabilizuje v organizme cukor. Kokosové mlieko je možné piť surové, no výborne chutí aj v rôznych miešaných nápojoch či v teplých pokrmoch. Od polievok, cez pudingy, až po múčne jedlá.
Kalpa vriksha
Kokosová palma je silný strom, ktorý dobre odoláva výkyvom počasia. Najčastejšie rastie na morských pobrežiach. V jazyku starovekej Indie sa kokosová palma nazýva kalpa vriksha, čo znamená strom, ktorý dáva všetko potrebné pre život. Toto označenie nie je náhodné, pretože kokosové plody poskytujú ľuďom nielen tekutinu na uhasenie smädu a výživnú potravinu vo forme dužiny, ale aj ďalšie významné materiály. Okrem potravinárstva a kozmetiky sa toto ovocie v škrupine využíva aj v priemysle. Z kokosových vlákien sa vyrábajú povrazy a kefky, kmene stromu slúžia na výrobu sandálov, rôznych tkanín, tiež na stavbu obydlí a mnoho iných.