Príbeh najpopulárnejšej pochutiny na svete sa začal ešte pred tritisíc rokmi. Kakaovník - strom Theobroma cacao ako prví pestovali Mexičania, ktorí z jeho plodov začali vyrábať chutnú čokoládu. Od tých čias sa čokoládové produkty neustále zdokonaľujú a vylepšujú.
Traduje sa, že čokoláda je účinné antidepresívum. Niektorí výskumníci sú však opatrní – pravidelnú, dlhodobú či nadmernú konzumáciu čokolády považujú za diskutabilnú. Ich opatrnosť súvisí s rizikom spojeným s nadváhou, najmä v kombinácii s nedostatkom telesného pohybu.
Sto gramov horkej čokolády obsahuje približne 2100 J - 502 kalórií. Ak tieto kalórie odčítate na inom mieste jedálnička, prípadne spojíte dávku čokolády s tridsiatimi minútami telesnej aktivity, môžete si svoje voňavé potešenie vychutnať bez starostí. Odborníci na výživu odporúčajú konzumáciu najmä horkej čokolády, s obsahom kakaa od 50 % vyššie.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Z vonku pôsobila Etela vždy introvertne, no jej najbližší, rodičia i... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...