Olivy sa rozlišujú podľa chuti, ktorá môže byť kyslo - horká, pikantná alebo sladká. Okrem výroby olivového oleja, sa plody vďaka rozmanitej chuti využívajú v modernej gastronómii rovnako v teplej, ako aj v studenej kuchyni.
Vábivo šťavnaté olivy sa v modernej gastronómii s obľubou využívajú ako prílohy k rybám a k hydine, sú nenahraditeľnou zložkou šalátov, používajú sa na výrobu nátierok a čoraz častejšie sa pridávajú nielen na pizzu, ale aj do rôznych omáčok a na cestoviny. Sú nielen chutné, ale aj zdravé.
Olivy sú predovšetkým zdrojom mono nenasýtených mastných kyselín. Až 75 % ich tukov tvorí oleínová kyselina, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Silný antioxidant - vitamín E, zachytáva a neutralizuje voľné radikály vo všetkých častiach tela, kde sú prítomné tuky. Olivy obsahujú aj množstvo aktívnych fytonutrientov - polyfenoly a flavonoidy, ktoré pôsobia protizápalovo. Ich pôsobením sa zmierňujú aj symptómy astmy a reumy. Olivy slúžia aj ako prevencia na priechodnosť ciev.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Príroda dala Jolane do vienka vrodenú pokoru. Bola však aj... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...