
Papaver somniferum - mak siaty ľudstvo konzumuje niekoľko tisíc rokov. Jeho kvety môžu mať bielu, ružovú, červenú alebo fialovú farbu. Najstaršie stopy dokazujú využívane plodov tejto jednoročnej rastliny už v šiestom tisícročí pred našim letopočtom. O tisíc rokov neskôr sa mak v Mezopotámii a následne v Egypte využíval ako sedatívum a ópium. V deviatom storočí sa drobné zrniečka dostali z oblasti Perzie až na územie Číny a následne sa šírili ďalej.
Tradičné pokrmy
Mak je v gastronómii veľmi obľúbený. Je vhodný do množstva pokrmov a navyše sa skvelo kombinuje s inými potravinami. Okrem tradičných makových buchiet, rezancov, šúľancov, lievancov, knedieľ, šišiek a palaciniek sú skvelým gurmánskym zážitkom rôzne makové torty a rezy v kombinácii so sezónnym ovocím. Vhodné sú jahody, višne, čerešne, slivky, marhule, broskyne, jablká, ríbezle, brusnice, maliny a mnoho iných. Makové čajové pečivo, sušienky, guľôčky, šatôčky či rožky sú nezameniteľnou lahôdkou nielen k čaju, ale aj ku káve.
Skvelé kombinácie
Mak siaty má zrnká plné zdravia, preto je dobré pridávať ho do rôznych pokrmov. Výhodou je, že ho možno kombinovať nielen s najrôznejším sezónnym ovocím, ale aj s mnohými ďalšími ingredienciami. Makové rolády a rezy úžasne chutia s jemným smotanovým, vanilkovým alebo tvarohovým krémom. Pýchou nejednej gazdinky je maková štrúdľa, bábovka či muffiny, ktoré rozvoňajú celú domácnosť. Dezert z maku, syru mascarpone, s citrónovou alebo čokoládovou polevou, očarí nielen svojou vláčnosťou, ale aj špecifickou chuťou. V modernej gastronómii sa stále obľúbenejšou ingredienciou k maku stáva jogurt, med, kakao či orechy a makové koláče obohatené škoricou sú vynikajúcou pochúťkou aj pre tých najnáročnejších gurmánov.
Čo možno neviete
Sto gramov zrelého maku siateho obsahuje okolo 41 g tukov, 28 g sacharidov, 17 g bielkovín a 19 g vlákniny. Z vitamínov plody obsahujú vitamín E, C, niacín, tiamín, pyridoxín, riboflavín a kyselinu pantoténovú. Z minerálov je v maku najviac zastúpený vápnik, no obsahuje aj fosfor, draslík, horčík, sodík, železo, mangán, meď zinok a selén. Mak obsahuje tiež kyselinu olejovú, ktorá sa osvedčila aj pri snahe zlepšiť pamäť či znížiť krvný tlak a mak by nemal chýbať ani na tanieri tehotných či dojčiacich žien a hlavne na tanieri ľudí, ktorí trpia osteoporózou. Aktuálne zaznamenáva boom makový olej, ktorý je ideálny do studenej kuchyne. Ovocný či zeleninový šalát obohatený makovým olejom je nielen chutný a voňavý, ale hlavne výživný a zdravý. Makový olej sa odporúča konzumovať nielen ľuďom, ktorí už majú určité zdravotné problémy, ale aj ľuďom ktorí trpia zvýšenou únavou alebo žijú v stresových podmienkach, pretože upokojuje centrálnu nervovú sústavu.