Vo svete je známych množstvo odrôd paradajok. Od malých guľôčok, až po giganty, vo veľkosti tekvíc. Tvarom paradajky najčastejšie pripomínajú malé bobuľovité plody. Niekedy sa ponášajú na hrušky, inokedy na slivky alebo jabĺčka. Výnimkou nie je ani tvar valčeka či srdiečka.
Domáci kečup z čerstvých paradajok je nielen chutný, ale najmä zdravý. Receptov na prípravu domáceho kečupu je nespočetne veľa. Či si na výrobu domáceho kečupu vyberiete biele, žlté, ružové alebo červené paradajky, každá odroda má svoju nezameniteľnú chuť a vôňu. Obvykle sa k paradajkám pridávajú rôzne druhy ovocia, zeleniny a mnohé iné koreniny či pochutiny, ktoré zmesiam dodajú špecifický charakter.
Výber prídavných ingrediencií pri výrobe domáceho kečupu je len na vás. Záleží na tom, či preferujete sladšie alebo ostrejšie chute. Môžete použiť jablká, papriky, kapiu, čili, feferónky, zázvor, mrkvu, cviklu, zeler, cesnak a cibuľu. Čo sa ďalších ingrediencií týka, pre podporu dobrej chuti domáceho kečupu môžete vyberať z množstva pochutín a korenín - ocot, horčica, soľ, cukor, polievkové korenie, škorica, kari, klinčeky, bobkový list, nové korenie, čierne korenie a mnoho iných.
Je známe, že domáci kečup každej gazdinky chutí inak a každý zaujme niečím iným. Pri dochucovaní domáceho kečupu však buďte obozretní. Nezabudnite, že zmes po vychladnutí a v priebehu uskladnenia mierne mení chuť. Ak chcete viacero druhov kečupov, rôznych chutí a vôní, dobrým tipom je uvariť kečupový základ a následne jednotlivé várky dochutiť pridaním iných ingrediencií. Keď chcete, aby zmes mala krásnu farbu a hladkú konzistenciu, paradajky a všetky ostatné zložky nemixujte, ale pasírujte cez sitko. Aby nenastal proces kvasenia a plesnivenia, pri práci používajte len sterilné fľaše aj nástroje. Po sterilizácii je nutné domáci kečup nechať pár dní odležať, aby sa chute prepojili.
Odkedy svet pozná paradajku, odvtedy sa viedli spory, či sa jedná o ovocie alebo o zeleninu. Vzhľadom k tomu, že paradajka je väčší bobuľovitý plod, z botanického hľadiska má bližšie k ovociu, no predsa bola zaradená k zelenine. Paradajku tvorí z viac ako 90 % voda, 5 % sacharidy a 2,5 % bielkoviny. Nerýchlená paradajka, ktorá dozrela na slnku, má typickú alkalickú vôňu a po rozkrojení zaregistrujete silnú arómu minerálnych solí, vďaka ktorým ju už nie je nutné soliť. Rýchlené paradajky sa zbierajú ešte zelené. Tieto plody nemajú výraznú chuť, bývajú tvrdšie a sú aj menej šťavnaté oproti plodom, ktoré dozreli na priamom slnku.
Paradajky majú silné antibiotické účinky, zvyšujú tvorbu hemoglobínu v tele, posilňujú imunitu, ako aj činnosť srdca a pečene. Čistia krv a pomáhajú vyplavovať z tela toxíny. Minerálne látky obsiahnuté v paradajkách stimulujú aj činnosť slinných žliaz. Zo zdravotného hľadiska sú skvelou živinou tak v studenej, ako aj v teplej kuchyni. Na priamu konzumáciu aj do jedál a na výrobu domáceho kečupu je dobré používať paradajky tuzemské, ideálne čerstvé domáce. Samozrejme len zdravé, nenahnité plody.
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol... viac...
Skutočné príbehy autor: LADA
V detstve trpela nedostatkom lásky a pozornosti. Želmíra bola nechcené... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...