Vývoj miestnosti určenej na prípravu jedla sa spája s vývojom varenia. Od otvoreného ohňa, ktorý bol až do osemnásteho storočia jediným prostriedkom na prípravu a ohrievanie jedla, až po technické pokroky, ktoré priniesli plyn, elektriku a vodu.
Až mnohými historickými okolnosťami a pokrokom v kultúre bývania sa postupne chopili architekti a dizajnéri nových foriem a riešení, vďaka ktorým mohli začať vnášať do kuchyne radikálne zmeny, ktoré sa stále viac prispôsobovali sociálnym podmienkam a mentalite ľudí, pre ktorých interiéry kuchýň tvoria.
I keď je dnes už v každom kúte sveta, v každej vyspelej kuchyni sporák, chladnička, mraznička, umývačka riadu či mikrovlnná rúra, predsa sa jednotlivé priestory v jednotlivých zemiach od seba niečím líšia. A naopak, v súčasných kuchyniach nájdete z každej národnej kuchyne niečo. Bývalé posvätné miesto gazdiniek sa otvorilo smerom do najvýznamnejších častí bytu, do obývačky. Otvorená dispozícia kuchyne je v aktuálnom živote už takmer samozrejmosťou.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Vydávala sa z veľkej lásky. Štramáka, ktorý ju viedol k... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...