Cuketa je ideálnou zeleninou. Je zdraviu prospešná nielen vďaka množstvu vitamínov, ale napomáha aj k očiste tela od toxínov. Pre svoje antistresové účinky pozitívne ovplyvňuje aj psychiku.
Ako vybrať tú najlepšiu a najchutnejšiu cuketu? Cukety majú mnoho odrôd. Najznámejšie a pre zdravie najprospešnejšie sú žlté a zelené. Rozdiel medzi týmito dvoma druhmi je iba v obsahu sacharidov. Zelené ich obsahujú omnoho menej ako žlté, a preto sú pri chudnutí vhodnejším variantom. Svetlozelené cukety majú výraznejšiu chuť a sú bohatšie na vitamíny a minerály. Cuketa je zelenina, ktorú skvelo skombinujete aj s KetoMix diétou.
Vedeli ste, že cuketa je jedna z najmenej kalorických potravín, pretože obsahuje približne 90 % vody. Šupka by sa nemala vyhadzovať, pretože práve v nej sa nachádza najväčšie množstvo vitamínov a minerálnych látok – draslík, vitamín E, vitamíny zo skupiny B a tiež vápnik, horčík, železo a mnoho ďalších. Cuketa dokáže pôsobiť aj na psychiku človeka, v tele totiž znižuje prebytok stresu. Čerstvá šťava z vylisovanej cukety môže fungovať ako skvelý prírodný pomocník pri kožných problémoch ako je lupienka, rôzne druhy ekzémov, žihľavka či akné. Cuketa sa odporúča na pravidelnú konzumáciu ľuďom, ktorí trpia Crohnovou chorobou, pretože má výborné účinky na správnu funkciu tráviaceho traktu. Pre tých, čo držia KetoMix diétu, je cuketa vynikajúcou náhradou napríklad za cestoviny. Môžete z nej vytvoriť cuketovú nátierku, polievku, koláč, placky, lievance, lazane alebo musaku. Skvelo chutí aj grilovaná vo všetkých druhoch šalátov. Zaujíma vás, ako zaradiť cuketu do jedálnička pri diéte? Ako uvariť skvelé a zdravé cuketové jedlo, ktoré bude plné kvalitného proteínu? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami.
Vitamínovou bombou je talianska cuketová polievka. Variť túto skvelú polievku iba pre seba by bola veľká škoda. Uvarte ju celej rodine, určite si na nej všetci vaši blízki pochutia. A vy, keď už to budete mať hotové, si do svojho taniera pridajte porciu KetoMix zeleninovej polievky. Získate tak plnohodnotné proteínové jedlo. Čo budete k príprave cuketovej polievky potrebovať? Lyžicu panenského olivového oleja, lyžicu nadrobno nasekaného cesnaku, hrsť nasekaných bazalkových lístkov, morskú soľ, mleté čierne korenie, kilogram cukiet, rozkrojených pozdĺžne na štvrtiny a potom na centimetrové plátky, 750 ml vody alebo zeleninový vývar a hrsť nasekanej vňate petržlenu. Ako postupovať? Na strednom plameni rozohrejte v panvici olivový olej. Opečte na ňom cesnak, bazalku a osolenú cuketu, pomaly desať minút. Keď cuketa ľahko zmení farbu na zlatú a zmäkne, zalejte ju vývarom alebo vodou a varte osem minút. Potom ju dajte dole zo sporáka a tri štvrtiny polievky rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Potom vmiešajte petržlenovú vňať. Okoreňte a osoľte podľa chuti. Pri podávaní rozdeľte polievku do misiek alebo tanierov a ozdobte čerstvo zomletým čiernym korením. Do svojej porcie nezabudnite rozmiešať jednu odmeru KetoMix zeleninovej polievky.
Milujete placky a je vám ľúto, že si ich nemôžete dať? Výbornou alternatívou sú cuketové placky. Chutia skoro rovnako ako klasické zemiakové placky. Nemajú však takmer žiadne sacharidy. Navyše, ak budete chcieť, náš recept si môžete spestriť aj s hubami. Čo budete potrebovať na jednu porciu cuketových placiek? Jednu odmerku KetoMix omelety, polovicu menšej cukety, jeden bielok, strúčik cesnaku, soľ, korenie a majorán. Ako postupovať? Umytú cuketu nastrúhajte na jemno, vyžmýkajte z nej prebytočnú vodu a dajte do misky. Pridajte porciu KetoMix omelety, na jemno postrúhaný cesnak a bielok. Osoľte, okoreňte a pridajte v dlaniach rozdrvený majorán - uvoľní sa z neho vôňa, ktorým rozhodne nešetrite. Všetko zmiešajte dohromady. Cesto vysmážajte na malom množstve oleja alebo pečte v rúre na papieri na pečenie približne dvadsať minút pri 180 stupňoch.
Máte radi koláče? Ani pri KetoMix diéte sa ich nemusíte vzdať, len cukor nahraďte čakankovým sirupom. Samotnou prípravou koláča sa zabavíte približne tridsať minút a skvelý múčnik k poobedňajšej káve bude na svete. Čo budete na cuketový perníkový koláč potrebovať? Polovicu balenia KetoMix proteínových perníkov, polovicu hrnčeka vody, dva hrnčeky nastrúhanej cukety, tri lyžice čakankového sirupu a vlašské orechy. Ako postupovať? Cuketu umyte, najemno nastrúhajte a vyžmýkajte z nej prebytočnú vodu. Do misky nasypte polovicu vrecka KetoMix proteínových perníkov a zrieďte približne s polovicou hrnčeka vlažnej vody. Pridajte čakankový sirup, cuketu a rozdrvené vlašské orechy. Cesto by malo mať konzistenciu kaše. Ak nemá, pridajte trošku vody. Všetko dôkladne premiešajte a dajte na stredne veľký, vytretý a proteínovými perníkmi vysypaný plech. Pečte približne dvadsaťpäť minút pri teplote 180 stupňov. Keď cuketový perníkový koláč vychladne, rozkrájajte ho a pochuťte si na ňom bez zbytočných výčitiek. Viac informácií nájdete na www.ketomix.sk.
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Príroda dala Jolane do vienka vrodenú pokoru. Bola však aj... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...