Na dovolenky chodíme preto, aby sme si oddýchli od povinností. Pre každého je však dokonalým relaxom niečo iné. Niekto sa túži opaľovať na pláži, iný spoznávať historické pamiatky a ďalší hľadá gurmánske zážitky.
Ak patríte do tretej skupiny, ktorá vyhľadáva skvelé gurmánske zážitky, tak tento článok vás rozhodne bude zaujímať. Povieme si totiž niečo o tom, čo vás po gurmánskej stránke čaká počas dovolenky v Taliansku. Veď ktorá iná krajina je tak preslávená úžasným kulinárskym umením?
Najtypickejšie talianske pokrmy sú cestoviny a pizza. Dobre známe sú aj u nás, ale v Taliansku vás čakajú aj v rôznych iných podobách, ktoré u nás len tak ľahko nevyskúšate. Pridajte si k tomu kvalitné suroviny a schopnosť Talianov pripraviť aj v podstate jednoduché jedlá tak, že každý kúsok bude dokonalým pôžitkom. Samozrejme, Taliansko nie je len „pizza a pasta“. V prímorských lokalitách zaručene ochutnajte aj čerstvé ryby a morské plody. Napríklad vo Florencii je ikonickým jedlom steak z lokálneho plemena hovädzieho dobytka. V Taliansku je dobre postarané o rôzne zážitky pre chuťové poháriky.
Mohli by sme ostať pri mäse a rozprávať o fantastickom prosciutte či nemenej úžasnej pancette, ale čo by to bol za článok o jedle v Taliansku, ak by sme nespomenuli aj nespočetné množstvo lahodných syrov? Mozzarella, ako súčasť caprese, parmezán na cestovinách a ďalšie druhy, ktoré úžasné vyniknú tak v hlavnom jedle, ako aj samotné k vínu. Keď toto všetko vyskúšate, zaručene sa nasýtite, ale rozhodne by ste si mali nechať priestor aj na dezert. Aj pri talianskych dezertoch oceníte zvyk Talianov používať tie najkvalitnejšie suroviny.
A k dezertu patrí samozrejme káva, čo je v Taliansku kapitola sama o sebe. Ak je pre Taliansko niečo aspoň tak typické ako pizza a cestoviny, tak je to práve pitie kávy. Stačí raz ochutnať intenzívne talianske espresso alebo lahodné cappuccino s hustou penou a hneď budete zisťovať, či v danej kaviarni okrem prípravy ponúkajú aj predaj kávy, ktorú by ste si mohli priniesť domov ako suvenír. Na záver treba spomenúť aj úžasnú taliansku zmrzlinu a v neposlednom rade víno. Podobne ako majú Taliani množstvo druhov syrov, majú aj množstvo druhov vín. A viete čo? Každé víno je fantastické! Autor: Nadia Vinnikova, Foto: Shutterstock.com
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...