Exkurzia do histórie
Syry sú na trhu celé tisícročia, za ten čas zaujali čestné miesto na mnohých kráľovských tabuliach, no nasýtili aj milióny jednoduchých ľudí. V čase Rímskej ríše predstavovali syry spolu s vínom, chlebom a soľou základnú škálu potravín pre rímskych vojakov.
Traduje sa, že kde sa usídlila rímska vojenská posádka, tam sa začali vyrábať aj syry. Je zaujímavé, že už v tomto čase sa používali syridlá a okrem lisovaných syrov sa vyrábali už aj syry plesňové.
Viete, že...
Predpokladá sa, že prvými syrmi si začali ľudia spestrovať svoj jedálny lístok približne dvanásť tisíc rokov pred naším letopočtom. V tom čase sa putujúce kmene postupne začali usadzovať a zároveň domestikovať hospodárske zvieratá, vrátane oviec a kôz. A od nadojeného mlieka bol k zahájeniu výroby syra už len malý krok. Podľa legendy pastieri na Blízkom východe skladovali nadojené mlieko v drevených a hlinených nádobách, ktoré ukladali blízko ohňa. Hoci sa nádoby snažili umývať, aj tak na ich dne zostával zvyšok mlieka, ktorý predstavoval prvý syr. Inde zasa pastieri uchovávali mlieko vo vysušených zvieracích žalúdkoch a enzýmy sa spolu s teplom a pohybom pri prenášaní pričinili o to, že sa mlieko zrazilo a tak vznikol hrudkový syr.