
Racionálna výživa je základ zdravia. Uprednostňuje čerstvé ovocie a zeleninu, domácu hydinu a ryby, z obilninových výrobkov preferuje celozrnné pekárenské výrobky a z mliečnych produktov najmä kvalitné syry, biele jogurty a kyslomliečne nápoje so živými kultúrami.
Čerstvé suroviny
Zdravé varenie sa riadi zásadami, ktoré pomáha v pokrmoch zachovať čo najviac výživných látok. Medzi hlavné zásady patrí používanie kvalitných potravín, čerstvých surovín a vyhýbanie sa výrobkom, ktoré obsahujú konzervačné látky, emulgátory, stabilizátory a umelé farbivá.
Menej tuku, menej kalórií
Zdravá výživa uprednostňuje striedme a pestré stravovanie. Medzi ďalšie zásady zdravého varenia patrí uprednostňovanie lokálnych surovín z domácich fariem, obmedzovanie soli, bieleho rafinovaného cukru a tuku, preferovanie varenia v pare a dusenie. Vyprážanie a klasické fritovanie je dobré nahrádzať teplovzdušným fritovaním s minimálnym množstvom oleja. Teplovzdušné fritovanie zabezpečuje rovnomerné prepečenie širokej škály potravín a je skvelou voľbou tiež pre tých, ktorí chcú znížiť príjem kalórií. Pokiaľ aj vy patríte k tým, ktorí sa rozhodli miesto klasického vyprážania a fritovania, preferovať prípravu jedál v teplovzdušnej fritéze, rozhodli ste sa správne.
Kreativita a výber jedál
Je dôležité vedieť, že vlastnú výživu má každý vo svojich rukách sám. V jedálnom lístku by nemala prevládať monotónnosť. Kreativita pri výbere jedál je kľúčom k správnym stravovacím návykom. Kto sa chce zdravo stravovať a uprednostňuje zdravý životný štýl, ten preferuje domáce varenie, konzumuje päť menších porcií jedla denne, ktoré neobsahujú konzervačné látky, emulgátory, stabilizátory, umelé farbivá a podobne.