
Typickú vôňu a chuť škorice miluje väčšina z nás. Táto vzácna korenina skvelo vynikne v mnohých pokrmoch a nápojoch. Ochutí nielen koláče, záviny, perníky a sušienky, ale aj kaše, jogurty a drene. Škorica svojou špecifickou silou úžasne obohatí aj každý ovocný pohár. Obzvlášť vynikne v studených nápojoch, v kokteiloch a v rôznych typoch smoothie. Horúcemu čaju, grogu či vínku dodá nezameniteľne vábivú arómu. V kombinácii s kvalitnou kávou ulahodí táto hodnotná ingrediencia chuťovým bunkám aj tých najväčších gurmánov.
Niečo z histórie
Pôvod škorice je možné hľadať v Indii - v dávnej minulosti sa vyvažovala zlatom,
používala sa na tlmenie bolestí, pri balzamovaní, oddávna bola považovaná za
afrodiziakum. Pálenie škorice, alebo jej pridávanie do jedál a vín, poznali už v
starom Ríme. Marco Polo sa s ňou stretol na Cejlóne a do Európy sa dostala vďaka
Benátčanom. Škorica je očistená sušená mladá vnútorná kôra zo stromov. Rod
škoricovník zahŕňa vyše sto druhov stromov. Kvalitná škorica je z druhu
škoricovník cejlónsky - takzvaná pravá alebo cejlónska škorica. Do Európy je
najčastejšie dovážaná škorica zo škoricovníka čínskeho. Na trhu je k dispozícii
vcelku, alebo pomletá na prášok.
Široké využitie
Škorica podporuje trávenie, prinavracia chuť do jedla, zabraňuje nadúvaniu,
pôsobí proti hnačke a rannej nevoľnosti v tehotenstve. Ako súčasť čaju pomáha
urýchliť uzdravenie pri horúčkovitých ochoreniach. Zmes medu a škorice pomáha
liečiť mnoho chorôb a významne podporuje imunitu. Toto vzácne korenie
urýchľuje rekonvalescenciu a má blahodarné účinky pri liečení kožných chorôb.
Kloktanie škoricovej vody pomáha pri liečbe zápalu ďasien a zaručí aj svieži dych.
Jej čistiace účinky sa prejavili aj pri príprave dezinfekčných prostriedkov. Škorica
sa využíva aj pri liečbe „duše“. Má upokojujúce účinky a harmonizuje telo. Okrem
toho uvoľňuje napätie a stimuluje krvný obeh. Znižuje poruchy dýchania a
ostatných rytmických činností organizmu. V starobe napomáha udržiavať aj
duševnú čulosť.