Z tuzemského ovocia sú hojne konzumované jablká, hrušky, marhule, broskyne a mnoho iných plodov. Jablká obsahujú asi trinásť vitamínov, no prevažná časť sa nachádza v šupke. Jablká obsahujú tiež vlákninu a množstvo stopových prvkov. Nie náhodou odborníci odporúčajú jesť jedno jablko denne. Jablká rovnako ako hrušky, marhule a broskyne upravujú trávenie, chránia telo pred srdcovými ochoreniami, pozitívne pôsobia nielen na hladinu cholesterolu v organizme, ale aj na krvný tlak. Tiež je možné povedať, že vďaka konzumácii čerstvého ovocia môže mať človek bystrejší mozog a pevnejšie nervy.
Zdroj energie
Hrozno zotavuje ľudský organizmus, je významným zdrojom energie.
Obsahuje množstvo antioxidantov, vitamíny skupiny B, vitamín C, železo,
draslík, selén, zinok, flavonoidy, vlákninu a veľa vody. Okrem toho, že
posilňuje imunitný systém, zmierňuje zápaly, napomáha optimálnemu
tráveniu a pomáha pokožke zachovať si mladistvý vzhľad. Šupky sú
vynikajúce na zlepšenie trávenia. Červené a tmavomodré odrody hrozna
obsahujú množstvo látok, ktoré chránia ľudské telo pred srdcovými a
inými ochoreniami.
Posilnenie imunity
Slivky sú zdrojom celého radu látok, ktoré sú pre organizmus veľmi cenné
- sú zdrojom vitamínu C, A a E, kyseliny pantoténovej, listovej tiamínu,
riboflavínu, a pyridoxínu. Z minerálov a stopových prvkov obsahujú
draslík, fosfor, železo, jód, meď, mangán, selén a zinok. Významnými
látkami v plodoch sú polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky a chránia
organizmus pred zhubným pôsobením voľných radikálov. Z karotenoidov
sa v slivkách nachádza karotén, luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči pred
poškodením slnkom, starnutím, degeneráciou šošovky a šedým zákalom.
Vzhľadom k pomerne veľkému množstvo vitamínu C zvyšujú vstrebávanie
železa a posilňujú imunitu.