brigit.sk
Dovoľte vášmu úsmevu zmeniť svet, ale nedovoľte svetu, aby zmenil váš úsmev.
Dnes je 20 januára 2019 20:05
Meniny má: Dalibor
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Čakáte bábätko?
GASTRO 7.11.2018  |  autor: MAAT
Výživa z pohánky

Výživa z pohánky

Ešte pred pár rokmi takmer zabudnutá pohánka dnes zaznamenáva obrovský boom. V kuchyniach, kde vládne zdravý životný štýl, sa používa nielen ako príloha, ale aj vo forme kaše, závarky, nákypu či lievancov. Z pohánkovej múky skvelo chutí nielen chlieb, ale aj koláče, halušky a knedle.
Výživa z pohánky Pohánka obsahuje rutín - vitamín P, vitamíny skupiny B - B1, B2, vitamíny E, C, minerály – vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo, nenasýtené mastné kyseliny a aminokyseliny. Jej konzumácia je odporúčaná pri problémoch so žilami a cievami, s hemoroidmi, ako aj pri častom krvácaní z nosa a ďasien. Pohánka napomáha zlepšiť celkovú imunitu a posilňuje väzivové tkanivá. Je prevenciou pred reumou a artritídou. Dnes nájdete v obchodoch nielen tradičnú pohánkovú múku, ale aj pohánkové krúpy a kaše, ako aj mnoho iných výrobkov z tejto zdraviu prospešnej látky. Pohánkovú múku je možné použiť nielen na cesto, ale aj ako zahusťovadlo do polievok, omáčok a iných pokrmov. V súčasnosti je k dispozícii množstvo skvelých receptov, kde je možné pohánku použiť. Jedlá s touto ingredienciou sú nielen zdravé, ale aj chutné.

Ako pripraviť pohánku

Pohánka je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná, celkovo má priaznivý vplyv na imunitu, pečeň, črevá a celý tráviaci trakt. Patrí medzi najzdravšie potraviny a neobsahuje lepok. Pripravuje sa veľmi podobne ako ryža. Stačí ju nasypať do hrnca a zaliať studenou vodou tak, aby hladina vody od pohánky bola raz tak vyššia, ako pohánka od dna hrnca. Pred varením hrniec zakryte pokrievkou, obsah posoľte a varte na miernom ohni dovtedy, kým sa voda neodparí. Občas pomiešajte. Skvelým trikom našich starých mám je, po odstavení hrniec obaliť uterákom a dať ho na dvadsať minút ešte pod perinu alebo paplón. Pohánka má vtedy ideálnu mäkkosť a konzistenciu.

Recepty s pohánkou

Z pohánky je možné vytvoriť slané aj sladké pokrmy. Táto obilnina skvelo chutí so zeleninou aj s ovocím. Je vynikajúca s kyslou kapustou, s brokolicou, s cuketou, s cviklou, s hráškom či s kukuričkou. Z ovocia sú vhodné čerstvé či sušené slivky, jablká, marhule, figy a mnoho iných plodov, s ktorými sa pohánka výborne kombinuje. A tiež nič nepokazíte, ak pohánku pridáte do akejkoľvek zeleninovej či strukovinovej polievky. Z pohánky sú vynikajúce kaše, nákypy, omelety, placky, lievance, pirohy a palacinky s rôznymi plnkami. Tiež pizza alebo rizoto. Pohánkové rizoto s hríbikmi, so zeleninou či s mäsom ocenili už mnohí nároční gurmáni. V modernej gastronómii sa stále častejšie pohánka používa aj do rôznych iných mäsitých jedál, nielen do rizota. Od sekanej, až po fašírky. Viete, že pohánku je možné úspešne kombinovať aj s tofu a rôznymi tvrdými syrmi? A nezabudnite ani na chutné šaláty a nátierky. Pohánku dobre upotrebíte tak v teplej, ako aj v studenej kuchyni, na slano aj na sladko, stačí si pozrieť ktorúkoľvek dobrú kuchársku knihu a vyskúšať nové receptúry.

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

ABSOLÚTNY SLUCH

ABSOLÚTNY SLUCH

STAR LIFE autor: OCEÁNA

Ľudia s absolútnym sluchom sú schopní stanoviť výšku... viac...

VNÍMAVÝ DIVÁK

Jack Nicholson je herec, ktorého úspešná kariéra zatieňuje... viac...

ŠŤASTNÁ CHRISTINA

Úspešná americká speváčka Christina Aguilera a jej... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

ROMAN POMAJBO
Roman Pomajbo vyštudoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Brne a VŠMU v Bratislave. Svoju... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

IRENA

Vydávala sa z veľkej lásky. Štramáka, ktorý ju viedol k... viac...

SPEKTRUM

Čas venovaný deťom

Rozhodnutie stať sa rodičom je dobré prehodnotiť predtým, ako sa začneme o... viac...

Ratattouille

Ratattouille

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: 100 g červenej papriky, 100 g cukety, 200 g baklažánu, cibuľa, 2... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE

KAMKOĽVEK IDEŠ, VEZMI SO SEBOU SVOJE SRDCE

viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
NA TENTO TÝŽDEŇ

NA TENTO TÝŽDEŇ

História dokázala, že astrológia zohrala významnú úlohu v tvorbe ľudských dejín. Už približne päťsto rokov pred našim letopočtom sa... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

LUKÁŠ LATINÁK

LUKÁŠ LATINÁK

Sympatický Lukáš Latinák hovorí o herectve ako o kolektívnom športe, kde každý chvíľku ťahá pílku. Energiu čerpá rovnakým dielom z... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: info@brigit.sk
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Hlboká cesta 9
811 04 Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

ADRESA REDAKCIE
Beňadická 7
851 06 Bratislava

KONTAKTY
Andrea Rozborová
Tel.: 02/39041249
Mobil: 0908 192 738
E-mail: brigit@brigit.sk
ZAUJÍMA NÁS VÁŠ NÁZOR
Napíšte nám vaše názory, postrehy a pripo-mienky k web stránkam BRIGIT.SK, radi ich zohľadníme pri našej ďalšej práci.

meno: brigit.sk
e-mail:
text:
overovací kód:
© 2018 Brigit.sk. All right reserved.