Kuchynská linka má byť dokonalá nielen z estetického hľadiska, ale aj po stránke účelnosti. Variácií na tému tvar kuchynskej linky je veľa, no prioritou má byť účelnosť. Základnou funkciou linky je skladovanie potravín. Z úložných priestorov potraviny putujú do umývacieho centra a potom sa spracujú na pracovnej ploche, odkiaľ idú na sporák alebo do rúry. Praktické usporiadanie kuchynskej linky je teda pre pohodlné a rýchle varenie dôležité.
Pracovná plocha
Pohodlné miesto na prípravu jedál poskytuje už pracovná plocha s dĺžkou osemdesiat centimetrov. V jej blízkosti, alebo pod ňou, by sa mali nachádzať zásuvky a skrinky s kuchynským náradím a s pomôckami. Ak plánujete využívať pracovnú plochu zároveň ako odkladaciu, na varnú kanvicu, kávovar či iné elektrospotrebiče, vtedy si doprajte väčšiu dĺžku, šírku, aj hĺbku pracovnej plochy. Keď vám to priestorové možnosti dovolia, štandardných šesťdesiat centimetrov rozšírte o desať až tridsať centimetrov. Získate tým väčší komfort pri práci. V prípade, že ste sa rozhodli pre hlbšiu pracovnú dosku kuchynskej linky, ako je klasických šesťdesiat centimetrov, umožní vám to v zadnej časti mať praktický odkladací priestor na predmety, ktoré potrebujete stále poruke. A tie môžu byť ukryté aj za posuvnou stenou. Pri hlbšej pracovnej doske si môžete tiež dovoliť zavesiť horné skrinky nižšie, bez rizika nárazu hlavy do linky. K dokonalému pohodliu pri kuchynských prácach prispeje aj vhodne zvolená výška pracovnej plochy, ktorú je dobré prispôsobiť svojej telesnej výške. Štandardom je 85 až 95 cm, osobám nad 180 cm ulahodí výška nad 100 cm.
Elektrina alebo plyn?
Ak sa rozhodujete pre nový typ sporáka, informujte sa aj na indukčnú varnú dosku. Indukčný ohrev využíva najmodernejšiu technológiu, pri ktorej sa nezohrieva samotná platňa, ale iba dno a steny nádoby, ktorá musí byť z feromagnetického materiálu. Sporák s liatinovou platničkou je síce lacnejší, avšak na svoju prevádzku spotrebuje viac elektrickej energie. Platničky sa dlhšie zahrievajú, majú menej regulačných stupňov a po ukončení ohrevu zostávajú dlho horúce. Sporáky so sklokeramickou doskou sú energeticky úspornejšie, pretože špirála vyžaruje teplo priamo na dno nádoby a jej účinnosť je vyššia. Ak preferujete plynové sporáky, úspornejšie sú tie, ktoré vďaka rozptyľovačom plameňa tepelnú energiu šetria. Intenzita ohrevu vďaka nim nastupuje dokonca rýchlejšie, ako na klasickom elektrickom sporáku. Ich výhodou je aj to, že po vypnutí horáka zbytočne neuniká zvyškové teplo.