brigit.sk
Život je príliš krátky nato, aby sme šťastné chvíle odkladali na neskôr.
Dnes je 24 apríla 2024 04:36
Meniny má: Juraj
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Ako zvládnuť šestonedelie
GASTRO 15.3.2019  |  autor: EOS
Gastronomické špeciality

Gastronomické špeciality

Ako vznikajú gastronomické špeciality? Moderná kuchyňa je o kvalitných produktoch a technologicky šetrných procesoch varenia. Čerstvé výberové potraviny a najnovšie postupy varenia sú alfou a omegou zdravého stravovania. Čo však neznamená, že zdravá kuchyňa nie je chutná a neponúka skvelé gurmánske zážitky.
Gastronomické špeciality Máte radi nevšedné pokrmy? Medzi gastronomické špeciality Európanov sa celkom určite radia jedlá zo pštrosieho mäsa. Konzumácia pštrosieho mäsa má v niektorých častiach sveta dlhú a bohatú históriu. Tento nelietavý operenec sa chová nielen na mäso, ale aj na vajcia. V súčasnosti sa spotreba pštrosieho mäsa a vajec, ktoré sú výdatným zdrojom bielkovín a iných výživných látok, vo svete zvyšuje. Pštrosie mäso je tmavé a jemné, ľahko stráviteľné, s nízkym obsahom tuku a s vysokým podielom minerálov. Obsahuje aj mnohé iné výživné látky, najmä železo a fosfor. Jedlá zo pštrosieho mäsa v našich končinách patria medzi gastronomické špeciality a gurmánske lahôdky.

Skvelé inšpirácie

Pštrosie mäso je možné vyprážať, dusiť a piecť klasickým spôsobom. K pečeným plátkom je skvelá šampiňónová, slivková, višňová, ríbezľová, šípková, zázvorová alebo gaštanová omáčka, no tiež medové lievance. Vďačnou prílohou je aj ovocné čatní - napríklad jablkové, hruškové či hroznové. Dobrým tipom je dusené mäsko s lesnými plodmi, chutí úžasne. Pštrosie mäso vynikajúco padne aj vo forme gulášu, keď doň pridáte okrem koreňovej zeleniny a bežne používaných korenín aj ingrediencie ako pri varení diviny - bobkový list, jalovec a červené víno. Ak sa rozhodnete pre ragú, okrem zeleniny na dochutenie pokrmu použite tymian, divé korenie či sušené brusnice. Tiež nič nepokazíte, ak zo pštrosieho mäsa pripravíte roládu s akoukoľvek plnkou. Od hubovej, cez špenátovú, až po plnku z rôznych druhov zeleniny. Veľkolepé sú aj marinované medailóniky a to najmä vtedy, keď do marinády okrem bežných ingrediencií pridáte šalviu alebo ďumbier či čili. Chutnou špecialitou sú aj špízy s pridaním slaninky a iných skvelých prísad.

Viete, že...

Pštros je najväčší žijúci vták, ktorý síce nevie lietať, ale behá rýchlosťou okolo sedemdesiat kilometrov za hodinu. Jeho prirodzeným prostredím sú púšte a savany. Vydrží chlad aj sneh, no nemá rád dážď a vysokú vlhkosť. Priemerná váha týchto operencov s najdlhšími krkmi je od deväťdesiat do stotridsať kilogramov a pštrosie vajcia vážia od sedemsto do tisícšesťsto gramov. Pštrosie mäso zahrieva, zvyšuje silu a vytrvalosť.

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...

STAR LIFE

ED SHEERAN

ED SHEERAN

STAR LIFE autor: LEA

Mladý talentovaný anglický textár a spevák Edward Christopher... viac...

UČITEĽ TANCA

Patrick Swayze sa preslávil najmä ako učiteľ tanca vo filme Hriešny tanec,... viac...

KRÁĽ FANTÁZIE

V aktuálnej kinematografii sú nespornými kasovými trhákmi... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

KAMIL MIKULČÍK
Prvý hudobný nástroj, na ktorý herec a hudobník Kamil Mikulčík hral, bol organ v kostole, v... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

ERIKA

Erika, plná vzrušujúceho očakávania, stála na prahu života.... viac...

SPEKTRUM

Výpredajové nákupy, ktoré neoľutujete
Hoci toto boli už druhé sviatky, ktoré trávime v čiastočnej nákupnej izolácii, vďaka... viac...
Hrachová polievka

Hrachová polievka

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: 100 g zemiakov, 200 g konzervovaného hrachu, 2 PL múky, štipku drvenej rasce,... viac...
NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2024 Brigit.sk. All right reserved.