brigit.sk
Dobré vzťahy nie sú dobrými preto, že nemajú problémy, ale preto, že ľudia vedia komunikovať.
Dnes je 25 marca 2019 12:32
Meniny má: Marián
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Pleťová kozmetika a starostlivosť o tvár
GASTRO 15.3.2019  |  autor: EOS
Gastronomické špeciality

Gastronomické špeciality

Ako vznikajú gastronomické špeciality? Moderná kuchyňa je o kvalitných produktoch a technologicky šetrných procesoch varenia. Čerstvé výberové potraviny a najnovšie postupy varenia sú alfou a omegou zdravého stravovania. Čo však neznamená, že zdravá kuchyňa nie je chutná a neponúka skvelé gurmánske zážitky.
Gastronomické špeciality Máte radi nevšedné pokrmy? Medzi gastronomické špeciality Európanov sa celkom určite radia jedlá zo pštrosieho mäsa. Konzumácia pštrosieho mäsa má v niektorých častiach sveta dlhú a bohatú históriu. Tento nelietavý operenec sa chová nielen na mäso, ale aj na vajcia. V súčasnosti sa spotreba pštrosieho mäsa a vajec, ktoré sú výdatným zdrojom bielkovín a iných výživných látok, vo svete zvyšuje. Pštrosie mäso je tmavé a jemné, ľahko stráviteľné, s nízkym obsahom tuku a s vysokým podielom minerálov. Obsahuje aj mnohé iné výživné látky, najmä železo a fosfor. Jedlá zo pštrosieho mäsa v našich končinách patria medzi gastronomické špeciality a gurmánske lahôdky.

Skvelé inšpirácie

Pštrosie mäso je možné vyprážať, dusiť a piecť klasickým spôsobom. K pečeným plátkom je skvelá šampiňónová, slivková, višňová, ríbezľová, šípková, zázvorová alebo gaštanová omáčka, no tiež medové lievance. Vďačnou prílohou je aj ovocné čatní - napríklad jablkové, hruškové či hroznové. Dobrým tipom je dusené mäsko s lesnými plodmi, chutí úžasne. Pštrosie mäso vynikajúco padne aj vo forme gulášu, keď doň pridáte okrem koreňovej zeleniny a bežne používaných korenín aj ingrediencie ako pri varení diviny - bobkový list, jalovec a červené víno. Ak sa rozhodnete pre ragú, okrem zeleniny na dochutenie pokrmu použite tymian, divé korenie či sušené brusnice. Tiež nič nepokazíte, ak zo pštrosieho mäsa pripravíte roládu s akoukoľvek plnkou. Od hubovej, cez špenátovú, až po plnku z rôznych druhov zeleniny. Veľkolepé sú aj marinované medailóniky a to najmä vtedy, keď do marinády okrem bežných ingrediencií pridáte šalviu alebo ďumbier či čili. Chutnou špecialitou sú aj špízy s pridaním slaninky a iných skvelých prísad.

Viete, že...

Pštros je najväčší žijúci vták, ktorý síce nevie lietať, ale behá rýchlosťou okolo sedemdesiat kilometrov za hodinu. Jeho prirodzeným prostredím sú púšte a savany. Vydrží chlad aj sneh, no nemá rád dážď a vysokú vlhkosť. Priemerná váha týchto operencov s najdlhšími krkmi je od deväťdesiat do stotridsať kilogramov a pštrosie vajcia vážia od sedemsto do tisícšesťsto gramov. Pštrosie mäso zahrieva, zvyšuje silu a vytrvalosť.

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

SLEDOVAČKA

Slávny americký herec, režisér a producent Mark Ruffalo stvárnil v... viac...

VNÍMAVÝ DIVÁK

Jack Nicholson je herec, ktorého úspešná kariéra zatieňuje... viac...

KRÁĽ FANTÁZIE

V aktuálnej kinematografii sú nespornými kasovými trhákmi... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

PETER MARCIN
Pre sympatického humoristu, scenáristu a režiséra Petra Marcina je domov najdôležitejšie... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

DANIELA

Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...

SPEKTRUM

Partnerské vzťahy

Partnerské vzťahy

TRENDY autor: DAMARA

Ľudia, ktorí žijú v rozhádanom manželstve či vzťahu, majú približne o tretinu väčšiu... viac...
Chutná roláda

Chutná roláda

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: 500 g morčacích pŕs, soľ, mleté čierne korenie, lyžica horčice, pažítka, na... viac...
NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE

KAMKOĽVEK IDEŠ, VEZMI SO SEBOU SVOJE SRDCE

viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
NA TENTO TÝŽDEŇ

NA TENTO TÝŽDEŇ

História dokázala, že astrológia zohrala významnú úlohu v tvorbe ľudských dejín. Už približne päťsto rokov pred našim letopočtom sa... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

LUKÁŠ LATINÁK

LUKÁŠ LATINÁK

Sympatický Lukáš Latinák hovorí o herectve ako o kolektívnom športe, kde každý chvíľku ťahá pílku. Energiu čerpá rovnakým dielom z... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: info@brigit.sk
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Hlboká cesta 9
811 04 Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

ADRESA REDAKCIE
Beňadická 7
851 06 Bratislava

KONTAKTY
Andrea Rozborová
Tel.: 02/39041249
Mobil: 0908 192 738
E-mail: brigit@brigit.sk
ZAUJÍMA NÁS VÁŠ NÁZOR
Napíšte nám vaše názory, postrehy a pripo-mienky k web stránkam BRIGIT.SK, radi ich zohľadníme pri našej ďalšej práci.

meno: brigit.sk
e-mail:
text:
overovací kód:
© 2018 Brigit.sk. All right reserved.