
O zdraviu prospešnom vplyve pekárenských výrobkov zo špaldy sa hovorí a píše mnoho. Špalda je dnes považovaná za zdravšiu alternatívu šľachtenej pšenice. Plodina je dobre odolná voči škodcom a výkyvom počasia, preto obilninu nie je potrebné vo veľkom množstve hnojiť. S veľkým úspechom sa využíva v ekologickom - organickom poľnohospodárstve.
Zdravotné benefity
Poznáte účinky špaldy? Okrem špeciálnej chuti špalda navyše obsahuje aj viac bielkovín než iné obilniny. Je bohatá na minerály - horčík, vápnik, draslík, fosfor, zinok a vitamíny B1, B2 a iné. Zanedbateľné percento tuku tvoria nenasýtené mastné kyseliny. Špalda obsahuje aj betakarotén a tiokyanát, ktoré pôsobia regeneračne na bunky a chránia ich pred infekciami. Výrobky zo špaldovej múky sa odporúčajú konzumovať aj na podporu imunitného systému. V okrajových vrstvách zŕn sa nachádza tiež množstvo rastlinných estrogénov. Špalda dodáva energiu nielen všetkým tkanivám a orgánom, ale všetkým bunkám.
Výrobky zo špaldy
Klasickú špaldovú pšenicu môžete použiť ako prílohu namiesto ryže, tiež na
prípravu polievok a do šalátov. Hladká a hrubá celozrnná špaldová múka je
ideálna na pečenie, má lahodnú orieškovú chuť. Na predajných pultoch
nájdete okrem chleba a pečiva aj špaldové vločky, cestoviny, sušienky,
krupicu, kávu a mnoho iných hodnotných výrobkov. Špaldové výrobky vo všeobecnosti patria ku dobre stráviteľným potravinám.