brigit.sk
Život je príliš krátky nato, aby sme šťastné chvíle odkladali na neskôr.
Dnes je 24 apríla 2024 13:31
Meniny má: Juraj
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Ako zvládnuť šestonedelie
GASTRO 21.12.2019  |  autor: DAMARA
Ryba na sviatočnom stole

Ryba na sviatočnom stole

Máte radi ryby? Na ryby myslíme najmä pred vianočnými sviatkami, hoci patria spolu so zeleninou a ovocím medzi hlavné zložky zdravej výživy. Výhodou takejto stravy je, že je nielen zdravá, ale aj minimálne kalorická.
Ryba na sviatočnom stoleRyby sa pripravujú na rozličné spôsoby, aj k štedrovečernému stolu môžete pripraviť niečo iné, ako je vyprážaná klasika. Vo všeobecnosti platí, že tepelná úprava rýb je pomerne krátka. Plátky - filety sa pečú maximálne desať až pätnásť minút a ryba vcelku potrebuje čas približne dvakrát dlhší, v závislosti od svojej veľkosti. Najdiétnejší spôsob prípravy rýb je varenie v pare. Vyprážané, pečené a grilované ryby sú zasa gurmánskym zážitkom.

Naše tipy

Ak chcete rybu variť v pare, položte ju na naparovaciu podložku, pod ňu vlejte menšie množstvo vývaru, vína alebo slanej vody ochutenej bylinkami a korením. Nádobu zakryte. Ak chcete ryby dusiť, rybie mäso prudko opečte po oboch stranách na malom množstve tuku, potom ho podlejte vodou, vínom, vývarom alebo paradajkovým pyré a duste pod pokrievkou. Pri pečení pôsobí na mäso rovnomerná teplota 180 – 200 °C zo všetkých strán a vo finále by sa na rybe mala vytvoriť zlatistá kôrka. Ryby pečte na kvalitnom oleji a v prípade potreby podlievajte trochou tekutiny. Podávajte s dusenou zeleninou na masle alebo s čerstvým šalátom z akejkoľvek zeleniny, ktorú obľubujete.

Iné alternatívy

Ak ste sa rozhodli ryby vyprážať, pri vyprážaní používajte kvalitný olej, ktorý môžete ešte zjemniť pridaním kúska masla. Ak sa chystáte vyprážať kapra, porcie umyte a na niekoľko minút zalejte mliekom, potom ich vyberte, osušte, nasoľte, obaľte v múke, vajíčku a strúhanke a po oboch stranách vyprážajte. Pri fritovaní dochádza k minimálnemu nasiaknutiu mäsa tukom, pretože ryba je vcelku ponorená do horúceho tuku a je aj rýchlejšie a rovnomernejšie opražená. Pri grilovaní sa ochutené ryby kladú na rozpálený rošt buď priamo, alebo sú zabalené v alobale. Počas grilovania ryby obracajte a nezabalené priebežne potierajte marinádou alebo olivovým olejom. Ochutené kúsky rýb je možné napichať aj na ražeň a grilovať spolu so zeleninou.

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...

STAR LIFE

STÁLE NA VÝSLNÍ

Barbra Joan Streisand doposiaľ predala viac ako sto miliónov nosičov so svojimi... viac...

POHORŠILA MÓDNU POLÍCIU

Hviezda svetového formátu, akou Rihanna nepochybne je, si môže dovoliť... viac...

ZAC JE UŽ OBSADENÝ

Zatiaľ čo sa milióny mladých dievčat tešili z toho, že ich idol Zac... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

PETER MARCIN
Pre sympatického humoristu, scenáristu a režiséra Petra Marcina je domov najdôležitejšie... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

IVANA

Ivana pochádzala z mesta, od detstva bývala v paneláku a s domácimi... viac...

SPEKTRUM

Kvalitný účinok

Kvalitný účinok

TRENDY autor: MORFEUS

Alergie sú špecifické reakcie imunitného systému na... viac...

Hubové rizoto

Hubové rizoto

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: ryža, huby, olej, maslo, petržlenová vňať, soľ a čili korenie. Obmena - aj... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2024 Brigit.sk. All right reserved.