brigit.sk
Ak chceš lietať, odhoď všetko, čo ťa ťahá dole.
Dnes je 27 apríla 2024 02:17
Meniny má: Jaroslav
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Ako zvládnuť šestonedelie
GASTRO 3.12.2014  |  autor: RIA
Ochranné potraviny

Ochranné potraviny

Vo všeobecnosti platí, že aj pár gramov zeleniny denne prinesie ľudskému organizmu svoj osoh, no optimálna dávka je okolo tristo gramov. Nie náhodou je zelenina nazývaná ochrannou potravinou. Ako často zeleninu konzumujete vy?
Ochranné potravinyZelenina neobsahuje živočíšne tuky ani cholesterol. Ako vzácny zdroj vitamínov, enzýmov, minerálnych látok a stopových prvkov by v jedálničku nemala chýbať ani v zimných mesiacoch. Čerstvá zelenina a zeleninové šťavy majú na organizmus okrem významnej výživovej hodnoty aj blahodarné detoxikačné účinky.

Surová zelenina

V surovom stave obsahuje zelenina viac živín, ako po tepelnej úprave. Je lepšie uprednostňovať tuzemské plody než tie, ktoré precestovali tisíce kilometrov, než sa dostali na náš stôl. Chemické zloženie každej zeleniny závisí od druhu a zrelosti plodov, tiež od pôdy a klimatických podmienok, v ktorých vyrastá. Zelenina sa delí na koreňovú, listovú, hlúbovú, cibuľovú, plodovú, strukovú a stonkovú. Je možné ju konzervovať - chladením, mrazením, sušením, kvasením a nakladaním po sterilizácii. Najzdravšia je však konzumácia čerstvej zeleniny v surovom stave.

Zeleninové šaláty

Je nespočetné množstvo receptov na skvelé šťavnaté šaláty z čerstvej zeleniny. Medzi obľúbené ingrediencie do jarných šalátov patrí reďkovka, paradajka, paprika či uhorka a do letných šalátov mrkva, zeler, cvikla a všetky druhy listovej zeleniny. Každý šalát výborné dochutia okrem soli aj bylinky. V letných mesiacoch je možné použiť čerstvú bazalku, kôpor a všetky druhy vňatí. V zimných mesiacoch môžeme dať do šalátov viac korenín - od provensálskeho korenia, cez oregano, až po čierne korenie. Skvelé obohatenie zeleninového šalátu znamenajú orechy, semená, klíčky či marinované huby. Z pochutín je do týchto pokrmov vhodná šťava z citrónov, balzamikový ocot, chren, horčica, jogurt, smotana, majonéza a rôzne druhy olejov. Do zeleninových šalátov sa vynikajúco hodia syry, cestoviny, všetky druhy strukovín a vajíčka uvarené na tvrdo. Tiež šunka, slaninka, kúsky dusenej či pečenej hydiny alebo rýb.

POZÝVAME VÁS

RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...

STAR LIFE

JESSIE J MÁ TALENT

Anglická speváčka Jessie J, vlastným menom Jessica Ellen Cornish, sa... viac...

KRÁĽ FANTÁZIE

V aktuálnej kinematografii sú nespornými kasovými trhákmi... viac...

SLADKÁ JENNIFER

Jennifer Aniston a jej krásna, úprimná a ženská tvár... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

CSONGOR KASSAI
Kto by nepoznal českú klasiku, balady inšpirované ľudovými povesťami, ktorých symbolika je... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

DANIELA

Po ukončení gymnázia sa Daniela rozhodla pre učiteľstvo. Vedela, že to bude... viac...

SPEKTRUM

Slúži vám pamäť?
Koncentrácia je schopnosť mysle vedieť sa zamerať a plne venovať jednej konkrétnej činnosti.... viac...
Zapekané cestoviny

Zapekané cestoviny

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: 300 g cestovinové mušle, hydinové prsia – množstvo podľa... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2024 Brigit.sk. All right reserved.