Sušené ovocie - marhule, hrozienka, brusnice, datle, figy, slivky a iné, sú bohaté na sacharidy. Sú zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálnych látok. Najbohatšie na draslík a sodík sú sušené marhule. Sušené banány majú najvyšší obsah horčíka, figy obsahujú veľa vápnika.
Sušenie - dehydratácia je jednoduchá konzervačná technika spracovania potravín, ktorá odstraňuje vlhkosť a zabraňuje rastu kvasinkám a baktériám. Dehydratácia odvádza vodu, v ovocí a zelenine koncentruje prírodné vône, sladkosť a arómu. Zelenina má nízky obsah cukrov, preto sa suší rýchlejšie. Často sa týmto spôsobom konzervuje mrkva, zeler, petržlen a iné plodiny. Obvykle sa plody pred dehydratáciou pokrájajú na malé kocky. Sušiť je možné aj celý rad ďalších potravín. Okrem ovocia a zeleniny sú to byliny, mäso, ryby, semená, syry a iné.
Dehydratácia potravín je časovo nenáročný proces, ktorý obsahuje len tri jednoduché kroky - krájanie, sušenie a skladovanie. Stačí potraviny umyť, nakrájať a vložiť do sušičky. Potraviny v priebehu dehydratácie koncentrujú prírodnú arómu a cukry, čo zvyšuje ich sladkosť a silnejšiu chuť. Sušenie v potravinách zachováva dôležité živiny, ktoré sa často varením a inou tepelnou úpravou zničia. Sušené potraviny zaberajú menej miesta, sú ľahké a vďaka tomu aj ľahko prenosné. Navyše, doma usušené korenie a bylinky majú aj silnejšiu arómu. Dobre uskladnené dehydrované potraviny vo vzduchotesných nádobách a vrecúškach majú aj pomerne dlhú trvanlivosť.
V Slovenských kuchyniach sú dezerty so sušeným ovocím veľmi obľúbené. Zo sladkých sušených plodov možno pripraviť zákusky, rolády, záviny a mnoho iných chutných maškŕt. Na rýchly dezert so sušeným ovocím stačí mať poruke 200 g sušeného ovocia - slivky, marhule, hrozienka, čerešne, brusnice a podobne. Ďalej 200 g masla, 200 g kvalitnej tmavej čokolády, 200 ml smotany na šľahanie, 200 g detských piškót a lyžicu rumu. Do roztopeného masla pridáme čokoládu, nadrobno pokrájanú zmes sušeného ovocia, smotanu a rum, všetko spolu premiešame a povaríme. Kto obľubuje sladšie chute, môže do zmesi pridať aj práškový cukor. Potom do misy vložíme vrstvu nalámaných piškót, ktoré možno pokvapkať javorovým sirupom, aby neboli príliš suché a zalejeme ich vytvorenou maslovo-čokoládovou zmesou so sušeným ovocím. Postup zopakujeme a pred podávaním necháme hotový dezert stuhnúť v chladničke niekoľko hodín.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: DERO
Speváčka Gwen Stefani je jednou z tých žien, ktoré vo svojom živote... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Simona ovdovela mladá, nemala ani tridsiatku. Na dlhé obdobie úplne stratila... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...