brigit.sk
Život je príliš krátky na to, aby sme sa trápili nad ľuďmi, ktorí si nezaslúžia byť našou súčasťou.
Dnes je 14 mája 2025 03:47
Meniny má: Bonifác
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Zdravá chôdza
GASTRO 11.1.2017  |  autor: MONETA
Sušené potraviny

Sušené potraviny

Sušené ovocie - marhule, hrozienka, brusnice, datle, figy, slivky a iné, sú bohaté na sacharidy. Sú zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálnych látok. Najbohatšie na draslík a sodík sú sušené marhule. Sušené banány majú najvyšší obsah horčíka, figy obsahujú veľa vápnika.

Sušené potraviny

Sušenie - dehydratácia je jednoduchá konzervačná technika spracovania potravín, ktorá odstraňuje vlhkosť a zabraňuje rastu kvasinkám a baktériám. Dehydratácia odvádza vodu, v ovocí a zelenine koncentruje prírodné vône, sladkosť a arómu. Zelenina má nízky obsah cukrov, preto sa suší rýchlejšie. Často sa týmto spôsobom konzervuje mrkva, zeler, petržlen a iné plodiny. Obvykle sa plody pred dehydratáciou pokrájajú na malé kocky. Sušiť je možné aj celý rad ďalších potravín. Okrem ovocia a zeleniny sú to byliny, mäso, ryby, semená, syry a iné.

Iné, dôležité benefity

Dehydratácia potravín je časovo nenáročný proces, ktorý obsahuje len tri jednoduché kroky - krájanie, sušenie a skladovanie. Stačí potraviny umyť, nakrájať a vložiť do sušičky. Potraviny v priebehu dehydratácie koncentrujú prírodnú arómu a cukry, čo zvyšuje ich sladkosť a silnejšiu chuť. Sušenie v potravinách zachováva dôležité živiny, ktoré sa často varením a inou tepelnou úpravou zničia. Sušené potraviny zaberajú menej miesta, sú ľahké a vďaka tomu aj ľahko prenosné. Navyše, doma usušené korenie a bylinky majú aj silnejšiu arómu. Dobre uskladnené dehydrované potraviny vo vzduchotesných nádobách a vrecúškach majú aj pomerne dlhú trvanlivosť.

Dezert so sušeným ovocím

V Slovenských kuchyniach sú dezerty so sušeným ovocím veľmi obľúbené. Zo sladkých sušených plodov možno pripraviť zákusky, rolády, záviny a mnoho iných chutných maškŕt. Na rýchly dezert so sušeným ovocím stačí mať poruke 200 g sušeného ovocia - slivky, marhule, hrozienka, čerešne, brusnice a podobne. Ďalej 200 g masla, 200 g kvalitnej tmavej čokolády, 200 ml smotany na šľahanie, 200 g detských piškót a lyžicu rumu. Do roztopeného masla pridáme čokoládu, nadrobno pokrájanú zmes sušeného ovocia, smotanu a rum, všetko spolu premiešame a povaríme. Kto obľubuje sladšie chute, môže do zmesi pridať aj práškový cukor. Potom do misy vložíme vrstvu nalámaných piškót, ktoré možno pokvapkať javorovým sirupom, aby neboli príliš suché a zalejeme ich vytvorenou maslovo-čokoládovou zmesou so sušeným ovocím. Postup zopakujeme a pred podávaním necháme hotový dezert stuhnúť v chladničke niekoľko hodín. 

 

Tiež by vás mohlo zaujímať

 

Uchovávanie potravín

Mrazivá vášeň

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

RODINA, HUDBA, AJ MÓDA

Speváčka Gwen Stefani je jednou z tých žien, ktoré vo svojom živote... viac...

TALENTOVANÝ MLADÍK

Meno Jonah Hill nie je príliš známe, no kto sa trošku vyzná v... viac...

GÉNIUS ALEBO ŠIALENEC

Populárny herec, režisér a producent Mel Gibson je už niekoľko rokov... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

MILAN KŇAŽKO
Bohatá filmografia Milana Kňažka sa datuje od roku 1965. Jeho herecký talent je navždy... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

SIMONA

Simona ovdovela mladá, nemala ani tridsiatku. Na dlhé obdobie úplne stratila... viac...

SPEKTRUM

Zimná dovolenka

Zimná dovolenka

TRENDY autor: ASTARA

Keď pominú v našich zemepisných šírkach teplé dni, pre... viac...

Pomarančová torta

Pomarančová torta

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: 4 vajcia, 150 g práškového cukru, 200 g margarínu, vanilkový cukor, kôra z... viac...
NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...

ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2025 Brigit.sk. All right reserved.