Dnes možno ťažko veriť, že pred pár storočiami nesmeli deti a mladiství jesť paradajky. Plod sa totiž pokladal za jedlo vzbudzujúce erotické vášne. Hovorí sa, že aj zakázané Adamovo jablko bola vlastne táto červená guľôčka a vraj je to dôvod, prečo dostala aj prívlastok rajská.
Terapeutické využitie
Jeden kus nerýchlenej paradajky, ktorý prirodzene dozrel na slnku, pokryje denné odporúčané množstvo vitamínu C. V šupke sa pritom tohto potrebného vitamínu nachádza až tri razy viac, ako v dužine. Šupka má aj vysoký obsah karoténového farbiva, ktoré je jedným z najúčinnejších rastlinných antioxidantov. Plod v menšej miere obsahuje aj vitamín B, lykopén, chróm a draslík. Paradajka je účinnou potravou, ktorá môže pomôcť obnoviť funkciu pečene. Pomáha aj pri zdravotných problémoch, ktoré sa vyznačujú nedostatkom energie - napríklad hypoglykémia, chronický únavový syndróm, kvasinková infekcia a iné. V týchto prípadoch sa odporúča pravidelná konzumácia najmä paradajkovej šťavy, so štipkou kajanského korenia. Minerálne soli, obsiahnuté v paradajkách, podporujú chuť do jedla.
Prírodné afrodiziaká
Je viacero pokrmov, ktoré majú protistresové účinky a obsahujú látky, ktoré môžu vyvolať spontánne pocity rozkoše. Medzi najznámejšie prírodné afrodiziaká patrí čili, zázvor, škorica, vanilka, rozmarín, klinček, fenikel, aníz, muškátový orech, mäta, šalvia, bazalka, koriander, saturejka a mnoho iných korenín. Z ovocia má sexuálne stimulujúce účinky banán, avokádo, figy, maliny, jahody a broskyne. Za pokrmy lásky sú považované zeleninové jedlá, ktoré obsahujú čerstvý zeler, cesnak, špargľu alebo rukolu. Naše erotické túžby by mal rozvášniť aj med, čokoláda či káva. Za potraviny, ktoré stimulujú sexuálne žľazy sa tiež považujú ustrice, kaviár, hľuzovka, horčica, gaštany, mandle, kokosový orech a viacero druhov orieškov. Je dobré však vedieť, že libidu môžu niektoré potraviny aj škodiť. V tejto súvislosti sa najčastejšie hovorí o bielom cukre a o priemyselne spracovaných potravinách.