Borievka obyčajná - známa tiež pod názvom jalovec je nízky tŕňový ker, ktorý dorastá do výšky jedného až troch metrov. Má striebristo zelené ihlicovité listy, zrelé plody sú čierno-modrej farby a zbierajú sa na jeseň. Ker s trpkými aromatickými bobuľkami bol známy už v stredoveku. Borievka obyčajná podporuje detoxikáciu a stimuluje činnosť pečene, preto sa hojne využíva aj pri rekovalescencii po chorobách pečene. Tiež podporuje činnosť obličiek, pomáha udržiavať čisté cievy a znižuje hladinu cholesterolu.
Borievka v kuchyni
Borievka obyčajná obsahuje éterický olej, cukor, pektín, organické kyseliny, glykozidy a iné cenné látky, ktoré posilňujú obranný systém organizmu. Čerstvé plody tiež majú vysoký obsah vitamínu C. Sú cenené nielen pre svoje dezinfekčné, ale aj pre svoje močopudné účinky. V gastronómii sa jalovec často používa vo forme celého či mletého korenia, ktoré sa pridáva najmä do diviny, rybiny, kyslej kapusty, šalátov, prívarkov a nátierok, ale aj do mnohých iných pokrmov a jedál. Vynikajúco pôsobí v kombinácii s hubami, so šampiónmi a s hlivou. Borievka obyčajná výborne chutí aj vo forme čaju a tiež skvelo dochutí rôzne nealkoholické či alkoholické nápoje. Pridáva sa najmä do borovičky a ginu, no aj do iných liehovín, ktorým dodáva typickú chuť a arómu. No jalovec v akejkoľvek forme by nemali konzumovať tehotné ženy a ľudia s chorými obličkami.
Široké využitie
V ľudovom liečiteľstve je jalovec využívaný hlavne pri liečení neduhov obličiek a močových ciest. Stimuluje detoxikáciu organizmu, činnosť pečene a obličiek. Traduje sa, že zápar z rozdrvených suchých bobúľ pomáha aj pri reumatizme, dne a tiež pri tráviacich problémoch. Jalovec pôsobí ako regulátor látkovej výmeny. Borievkový olej, aj tinktúra z borievok a liehu, sa hojne používa pri chorobách kĺbov. Mnoho ľudí obľubuje aj borievkový kúpeľ. Ozdravný relaxačný kúpeľ si pripravíte tak, že vo vode povaríte plody a mladé výhonky rastliny a takto pripravenú zmes len pridáte do vane s vodou.